OKONČANJE MRAČNE STRANICE HISTORIJE EVROPE! Stoltenberg: Nadam se da će presuda približiti region pomirenju

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je, povodom prvostepene presude Haškog tribunala generalu Ratku Mladiću, da je NATO pomogao da se okonča “mračna stranica historije Evrope”. On je pozdravio presudu generalu Mladiću, naglasivši da ona “pokazuje da je vladavina prava na djelu i da su odgovorni za zločine pozvani na odgovornost”.

NATO Secretary General Jens Stoltenberg

Stoltenberg je rekao da je zapadni Balkan od strateške važnosti za NATO i da budućnost regiona vidi u evroatlantskoj saradnji i integracijama za one koji to žele. “Nadam se da će današnja presuda približiti region pomirenju”, dodao je Stoltenberg. Ministar inostranih poslova Velike Britanije Boris Džonson pozdravio je presudu Haškog tribunala generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, saopšteno je iz britanske Ambasade u BiH.

U saopštenju se navodi da Velika Britanija podržava Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i pozdravlja njegovu odluku da osudi Mladića na kaznu doživotnog zatvora. Džonson smatra da treba učiniti sve da se nikada ne ponove zločini počinjeni na Balkanu devedesetih godina prošlog vijeka koji su označili jedan od najmračnijih perioda u istoriji Evrope. Prvostepeno vijeće Haškog tribunala osudilo je danas nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj