REAKCIJE NA PRESUDU MLADIĆU: Glavna vijest svjetskih medija, međunarodna zajednica traži prihvatanje presude, žrtve djelomično zadovoljne

Sudsko vijeće Haškog tribunala je, nakon čitanja sažetka presude, utvrdilo da Ratko Mladić nije kriv za genocid u šest općina u BiH, ali da jeste kriv kao učesnik UZP-a po tačkama genocid u Srebrenici i okolini, za progone, terorisanje, kršenje zakona i običaja ratovanja, protivpravne napade na civile te uzimanje talaca. S tim u vezi je Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Glavna svjetska vijest

Presuda nekadašnjem komandantu Glavnog štaba VRS Ratku Mladiću za ratne zločine tokom rata devedesetih godina prošlog vijeka privukla je veliku pažnju medija u regionu, ali i svijetu. Mladić je osuđen na doživotnu kaznu zatvora, a proglašen je krivim po deset od ukupno jedanaest tačaka optužnice.

Mladić je kriv za genocid u Bosni“, naslov je glavne vijesti na sajtu BBC, a udarna vijest na CNN glasi “Ratko Mladić kriv za genocid, osuđen na doživotnu robiju”. I francuski “Mond”, kao i ruska “RT” objavili su informaciju o presudi Mladiću kao najvažniju vijest dana.  Osim što su objavili presudu, pojedini svjetski mediji osvrnuli su se i na tok suđenja, posebnu pažnju posvećujući trenutku u kojem je Mladić izbačen iz sudnice.  Poznate svjetske novinske agencije pod oznakom hitno objavile su presudu Mladiću.

I hrvatski mediji su budno pratili izricanje presude u Hagu, te je kao glavna vijest na portalima “Index”, “Jutarnji list”, “Dnevnika”, “Večernjeg lista”… doživotna robija Ratka Mladića uz isticanje da je on “proglašen krivim za genocid u Srebrenici”.  Crnogorski i makedonski mediji takođe su među najvažnijim vijestima objavili vijest o presudi Ratku Mladiću.

Svjetski mediji bruje o presudi Mladiću

Reakcije udruženja i preživjelih

Mirsad Duratović, logoraš iz Prijedora: Sudsko vijeće Tribunala kao da nije pročitalo Konvenciju o kažnjavanju genocida. Za Prijedor je rečeno da nije ubijeno dovoljno članova grupe. Šta se još trebalo desiti u Prijedoru pa da kažu da je bio genocid? Vi i danas kada prođete kroz Prijedor možete konstatovati da je to grad sa najvećim brojem logora, zatočenja, logoraša. I kada prođete kroz povratnička naselja bošnjačka i hrvatska, vidjet ćete da danas nema ni djece ni osoba srednje dobi. Sela su prazna jer se vide posljedice genocida. Dakle, nema veze što je protjerano 55 hiljada osoba nesrpske nacionalnosti, što je kroz logore prošlo više od 40 hiljada, što su ubijane starice, žene i djeca, bebe, cijele porodice. U mojoj porodici su ubijene tri generacije. Naši kulturni i vjerski objekti su uništeni, naša mezarja su srušena. Šta je još trebalo da urade?

Naser Orić, ratni komandant Srebrenice:  – Vrlo je bitno da je još jednom dokazan genocid nad Bošnjacima jer je cijeli svijet ustao da kaže da čak nije bilo ni agresije na BiH. Ovom presudom je dokazano šta je Mladić tokom svog vojevanja radio zarobljenicima i civilima.

S druge strane, on treba da odgovara i pred svojim narodom kako bi se onim majkama koje mene prozivaju dokazalo da je on srpske vojnike vodio u smrt, a kasnije ih prikazivao kao da su civili. To je malo licemjerno s njegove strane, ako je glumio vojnika u ratu, treba da ostane dostojanstven, a ne da izbjegava sud – kazao je Orić.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa”: Ovo je ista presuda koja je bila i Karadžiću, jedino što je on dobio doživotnu, a Karadžić 40 godina. Jedina je razlika da je Mladić imao veze sa vojskom Srbije. Mi žrtve sada imamo pravo da podignemo optužnicu i protiv Srbije i RS-a. Nadam se da će Mladić poživiti dugo da dočeka i žalbenu presudu, a da mu svaku noć na oči dolazi moj sin i njegova kćerka koja se ubila zbog njega i sva nevino ubijena djeca.

Hatidža Mehmedović, članica udruženja “Majke enklava Srebrenice i Žepe”: Samom visinom kazne smo zadovoljni. Međutim, nismo zadovoljni time što je opet presuđeno da u ostalih šest općina nije izrečena presuda genocida.

Reakcije političara i pravnika

Glasnogovornica Evropske unije: Današnja presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u slučaju Ratka Mladića se dotiče nekih od najmračnijih i najtragičnijih događaja u nedavnoj historiji Bosne i Hercegovine, Zapadnog Balkana i Evrope, uključujući genocid počinjen u Srebrenici. Ostvarivanje pravde i borba protiv nekažnjivosti najstrašnijih zločina je osnovna ljudska obaveza. Suosjećamo sa preživjelima i onima koji su izgubili svoje najmilije. Iako ne komentarišemo pojedinačne presude, u potpunosti poštujemo odluke MKSJ-a i podržavamo njegov rad. Snažno naglašavamo potrebu za potpunom saradnjom sa MKSJ-om, kao i sa njegovim nasljednikom, Mehanizmom za međunarodne krivične sudove. Evropska unija se nada da su sve zemlje u regionu odlučne i opredijeljene radu u cilju pomirenja, regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa. Očekujemo od svih političkih lidera u regionu da iskažu poštovanje žrtvama kroz zastupanje i poštivanje ovih opredjeljenja.

Ambasada SAD-a u BiH: – Između ostalih zločina, Mladić je proglašen krivim za zločin genocida u Srebrenici 1995. godine, zločine protiv čovječnosti i progone širom zemlje, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika mirovnih trupa UN za taoce. Nadamo se da će ova presuda žrtvama i njihovim porodicama donijeti smiraj i dati osjećaj da je pravda barem donekle zadovoljena. Apelujemo na sve strane da prihvate ovu presudu i ponovno se okrenu kontinuiranom angažmanu na pomirenju i mirnom zajedničkom životu koji su neophodni za budućnost stabilne, sigurne BiH u kojoj su zaštićena prava svih njenih građana – stoji u saopćenju Ambasade SAD-a.

Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke: Doživotna presuda Ratku Mladiću u skladu je s očekivanjima demokratskog svijeta. Ona bi mogla biti ne samo pravni, nego i politički te uopće društveni događaj godine ako se regionalne političke elite suzdrže od njenog komentiranja u cilju manipulacije emocijama masa zarad njihovih glasova. Ova presuda govori o individualnoj krivici jednog čovjeka za najmonstruoznije zločine počinjene nakon Drugog svjetskog rata. Bilo kakva kolektivizacija te krivice koja se može desiti u tumačenjima presude ne samo da je neumjesna, nego i štetna za pomirenje kojem presuda treba da služi. Također, oni političari koji i nakon presude nastave glorifikovati Mladića kao heroja srpskog naroda moraju znati da tom narodu takvim činom stavljaju na pleća odgovornost za ono što je taj pojedinac počinio. Hag je svoju misiju ispunio, zahvaljujući njemu imamo prijeko potreban resurs za izgradnju funkcionalnog mira – pravdu. Nema te presude koja će zadovoljiti porodice žrtava, ali činjenica je da je izrečena najveća moguća i kao takvu je pozdravljamo.

Vasvija Vidović, advokatica: Kazna doživotnog zatvora pravedna je presuda za ratnog komandanta Vojske RS-a Ratka Mladića, iako je osuđen za genocid samo u Srebrenici. Imala sam nadu, s obzirom na nove dokaze, da će Ratko Mladić biti optužen i za genocid u Prijedoru. Bez obzira, on je optužen za najteža krivična djela, za genocid i za istrebljenje kao zločin protiv čovječnosti i smatram da je kazna doživotnog zatvora pravedna presuda.

Nataša Kandić, osnivačica Fonda za humanitarno pravo i regionalna koordinatorka REKOM: Iako je sudsko vijeće u ovoj sažetoj verziji odluke iznijelo podatke koji su manje razumljivi široj javnosti, donijeta presuda zasnovana je na više od dvije hiljade činjenica. Bilo je za očekivati da se sudsko vijeće neće upustiti u dokazivanje genocida u ostalim općinama, koji je Mladiću optužnicom stavljeno na teret. Zbog ovakvog komandanta i oficira, mi smo kao društvo izgubili civilizacijsku perspektivu.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS-a: Haški tribunal je prvostepenom presudom Ratku Mladiću nastavio dosadašnju praksu izricanja visokih kazni bivšem političkom i vojnom rukovodstvu RS-a, čime je još jednom očigledno pokazao da je pristrasan, neobjektivan i politički motivisan. Po utvrđenoj matrici i stereotipu o isključivoj krivici jednog naroda u proteklom građanskom ratu u Bosni i Hercegovini, Haški sud je nastavio da najstrože kažnjava samo Srbe. Nakon svih spornih presuda, uz ignorisanje srpskih žrtava, materijalnih dokaza i ekspertskih vještačenja o zločinima počinjenim nad Srbima, od Haškog suda nije se ni očekivalo da sudi drugačije. Bez obzira na rad Haškog tribunala, ustavna pozicija RS-a i zagarantovana prava srpskog narod u Bosni i Hercegovini nisu i neće biti ugrožena. Selektivna pravda nikada nije dovela do pozitivnih pomaka u postkonfliktnom društvu. Tako i selektivna haška pravda nije dovela do pomirenja u regionu. I to je krah misije tog suda, ako je pomirenje uopće bilo cilj njegovog osnivanja.

Bivši visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown: Ubica Srebrenice je doveden pred lice pravde. Oni koji cijene vladavinu prava u ratu će pozdraviti ovu presudu. Oni koji su krvarili u ratu u Bosni su dobili svoju osvetu. Oni u Bosni koji razumiju da nema mira bez pravde sada mogu sa više vjere gledati u budućnost.

Milorad Dodik, predsjednik RS-a: Predsjednik RS-a Milorad Dodik pratio je danas uživo u svom kabinetu u Palati Republike u Banjoj Luci izricanje presude Ratku Mladiću. Iz njegovog kabineta su dostavili i dvije fotografije koje to potvrđuju. Dodik je danas za 15 sati zakazao konferenciju za novinare, a na kojoj će iznijeti stav o današnjoj presudi koju je izreklo vijeće Haškog tribunala.

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije:  – Pozivam građane Srbije da počnemo da gledamo u budućnost, da razmišljamo kako ćemo čuvati mir i stabilnost regiona, da se ne gušimo u suzama prošlosti, već da od radničkog znoja stvaramo bolju budućnost za sve nas – rekao je Vučić novinarima, upitan da prZvizdić: Presuda Mladiću potvrda da se zločin nikome ne može isplatitiokomentariše presudu Ratku Mladiću.

On je rekao da Srbija poštuje žrtve svih drugih naroda, ali da “srpska suza nema roditelja”.

Vučić je rekao da je potrebno da svi rade na miru u regionu, “da nam se ratne strahote nikada ne dogode i ne ponove”.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH: Presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju vrhovnom komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću još je jedna potvrda da se ratni zločin nikada i nikome ne može isplatiti, ma koliko se zločinci skrivali i bježali od svoje odgovornosti, rekao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj