(VIDEO) IZRICANJE PRESUDE MLADIĆU: Osuđen na doživotnu kaznu zatvora, kriv za udruženi zločinački pothvat, teroriziranje Sarajeva i genocid u Srebrenici

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić proglašen je u srijedu pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu krivim za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini i osuđen na kaznu doživotnog zatvora. – Vijeće vas osuđuje na kaznu doživotnog zatvora – rekao je predsjednik sudskog vijeća Alfons Ori.

Ratko Mladic Porträt (picture-alliance/dpa)

Optuženom se sudilo po 11. tačaka optužnice za navodne zločine koje je počinio kao komadant VRS od 92′ do 95. U optužnici se optuženi tereti u dvije tačke za genocid i pet tačaka za zločine protiv čovječnosti. Također se tereti po 4 tačke za kršenje zakona i običaja ratovanja”, kazao je sudija na početku izricanja presude.

12:01 Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

11.56 Uzimanje pripadnika UNPROFORA-a za taoce

Sljedeća tačka odnosi se za uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.  Prema riječima sudije, postojao je udruženi zločinački poduhvat čiji je cilj bio da se zaustave napadi NATO-a na položaje VRS-a.

– Mladić je naredio hapšenje pripadnika UNPROFOR-a, kao i kasnije puštanje na slobodu, čime je doprinio udruženom zločinačkom poduhvatu – kazao je Ori.

10.44 Opstati ili nestati

– Glavni počinioci zločina bili su pripadnici VRS-a ili MUP-a. Optuženi Mladić je rukovodio i jedinicama VRS-a i jedinicama MUP-a. Radnje optuženog u tolikoj su mjeri doprinijele zločinima, da bez njega zločini ne bi bili počinjeni na taj način – rekao je Ori.

Kako je istakao Ori, Mladić je dao više izjava u kojima je istakao da bi Bošnjaka moglo “nestati”.

On je citirao Mladićevu poruku Srebreničanima da mogu “opstati ili nestati”.

– Jedini razuman zaključak je da je Mladić želio i imao namjeru da uništi Bošnjake iz Srebrenice kao zaštićenu grupu – kazao je Ori.

11.32 Učesnik sveobuhvatnog zločinačkog poduhvata

Sudija Ori je rekao da je Mladić na Skupštini bosanskih Srba često sugerirao kakvu poziciju srpski političari treba da zauzmu prilikom razgovora.

Kako je rekao, Mladić je organizirao propagandu protiv Bošanjaka i Hrvata.

Time je doprinio da se djelima ubistva, progona i drugim zločinima Bošnjaci i Hrvati trajno uklone s teritorija na koji Srbi polažu pravo.

Vijeće je imalo u obziru izjave Mladića, posebno degradirajuće termine za Bošnjake i Hrvate, kao i njegovu posvećenost etnički čistim teritorijama”.

– Od 12. maja 1992. bio je učesnik sveobuhvatnog zločinačkog poduhvata. Cilj ovog poduhvata bio je počinjenje teroriziranja i ubistva. Učesnici tog poduhvata bili su pripadnici VRS-a i civilno rukovodstvo Republike Srpske – rekao je Ori.

On je dodao da su sva djela počinili pripadnici Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske, kojom je komandovao Mladić.

Svojim postupcima, Mladić je doprinio cilju udruženog zločinačkog poduhvata terorisanjem, protupravnim napadima na civile i ubistvima – zaključio je Ori.

Mladić je namjeravao sprovoditi teror nad civilima, cijelim tokom perioda iz optužnice.

Vijeće je razmotrilo izjave i ponašanje optuženog Mladića. On je lično rukovodio granatiranjem Sarajeva 1992. i preusmjeravao vatru s prostora gdje su živjeli Srbi. U proljeće 1995. godine, Mladić predložio da se Sarajevo bombardira, ne štedeći civile.

Vijeće je zaključilo da je postojao udruženi zločinački poduhvat čiji je cilj bio da se ubiju muškarci iz Srebrenice.

Momir Nikolić i Vujadin Popović su u Srebrenici razgovarali o lokacijama za ubistva zarobljenika.

Mladić je davao naredbe na terenu u Srebrenici i davao obmanjujuće informacije kako bi se prikrila istina – kazao ej između ostalog Ori.

Među učesnicima udruženog zločinačkog poduhvata u Srebrenici bili su Radovan Karadžić, kao i pripadnici Glavnog štaba VRS-a, kazao je Ori.

11:32 Mladić udaljen iz sudnice, nastavljeno čitanje presude.

11.28 Počeo je nastavka izricanja presude. Njegov advokat Dragan Ivetić je rekao da je Mladiću izmjeren iznimno visok pritisak. On traži prekidanje izricanja presude ili da se samo pročita dispozitiv presude.

10:41 Pauza u izricanju presude…

10.40 O Sarajevu: “Počevši od sredine maja ’92. do novembra ’95. SRK je namjerno granatama gađao civilno stanovništvo Sarajeva i to na lokacijama koje su imale malo ili nimalo vojnog značaja. Mnogi od njih su ustrijeljeni dok su obavljali svakodnevne aktivnosti: donošenje vode, odlazak na tržnicu, šetnja sa djecom”, saopćio je sudija Aurie u vidu zaključaka sudskog Vijeća.

 Ori je prešao na zaključke u vezi s Srebrenicom, počevši od naredbe Radovana Karadžića da se naprave “uslovi besperspektivnosti za dalji opstanak civila”.

Mladić je preuzeo Karadžićevu naredbu i sproveo je u djelo – kazao je Ori.

On je govorio o teškim uvjetima u kojima su se nalazili Srebreničani koji su bili bez vode i hrane.

Na dan 12. jula u Potočarima bilo je 30.000 civila. Samo pet posto bili su vojno sposobni muškarci.

Od 12. jula 1995. godine, Vojska Republike Srpske i policija su vršili evakuaciju. Prije toga sistemski su odvajani muškarci od žena i djece – kazao je Ori.

On je rekao da su muškarci odvoženi na područje Bratunca i Zvornika gdje su ubijeni. Sistematski su ubijeni. Velika većina, od nekoliko hiljada, su ubijeni od 12. do 17. jula. 1995. godine.

Ori je iznio zaključke u vezi s prikrivanjem zločina u Srebrenici, odnosno ekshumacije žrtava iz masovnih grobnica i ponovno kopanje u udaljenijim područjima u opštinama Zvornik i Bratunac.

10:30 Sudsko vijeće Haškog tribunala iznijelo je u zaključku presude Ratku Mladiću da genocid nije počinjen u šest bosanskohercegovačkih općina jer je ubijena relativno mala grupa Bošnjaka. Nije potvrđena namjera genocida u Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici…

10.20 Vijeće je našlo da su zločini protiv čovječnosti počinjeni u općinama Banja Luka, Bijljina, Foča, Ključ, Bijeljina, Kotor Varoš, Ključ, Pale , Prijedor, Rogatica, Sanski Most, Sokolac i Vlasenica – kazao ej Ori.

10.15 Vijeće zaključuje da su u nekoliko općina počinjena ubistva, koja su predstavljala zločin protiv čovječnosti, i konstatiralo da su mnoge žrtve ubijene prije, za vrijeme i nakon napada Bosanskih Srba na nesrpske sela, okolnosti su bile strašne, oni koji su pokušali braniti bili su suočeni s nemilosrdnom silom. Masovna ubistva su se desila a neki su premlaćeni na smrt. Počinioci su pokazivali malo ili nimalo dostojanstva za život – kazao je Ori.

On opisuje stradanje Bošnjaka na području Sanskog mosta. Kako je rekao, zatvorenici su mučeni u Betonirci i neki prebačeni na Manjaču u užasnim uvjetima.

10.05 Sudija Alfons Ori (Alphons Orie) na početku izricanja presude podsjeća na tok postupka. Vijeće je zasjedalo više od 500 radnih dana.

Ori podsjeća na optužbe protiv Mladića, koje uključuju genocid u Srebrenici i još šest bh. općina, teroriziranje građana Sarajeva, progone i uzimanje međunarodnog osoblja za taoce.

Vijeće će započeti s iznošenjem činjeničnih zaključaka u vezi bazom zločina a zatim će iznijeti zaključke u vezi s odgovornosti Mladića, rekao je Orie.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj