DOK TURSKA VOJSKA GAĐA KURDSKA SELA U AFRINU: Putin, Ruhani i Erdogan dogovorili strategiju za Siriju

Sirijske kurdske snage optužile su tursku vojsku za “agresiju i eskalaciju” na prostoru regije Afrin na sjeverozapadu Sirije, uz tursku granicu. Podsjetimo, riječ je o teritoriju koji se nalazi pod kontrolom kurdskih snaga.

Turska vojska nedavno je ušla na prostor Sirije, navodno kako bi pomogli u očuvanju de-eskalacijske zone, no mnogi smatraju kako im je glavni cilj spriječiti jačanje kurdskih snaga na svojoj granici. Naime, sirijske kurdske snage, YPG, blisko su povezane s kurdskim pobunjenicima u Turskoj, PKK-om.

I PKK i YPG Turska smatra terorističkim organizacijama, no stvar se komplicira kada se u tu kombinaciju uključi SAD. Naime, SAD smatra PKK također terorističkom organizacijom, ali ne i YPG – štoviše, američka vojska aktivno surađuje sa sirijskim kurdskim snagama u sklopu SDF (Sirijske demokratske snage) alijanse. Ta činjenica poprilično je uzdrmala odnose između Ankare i Washingtona.

Što se tiče prostora Afrin na sjeverozapadu Sirije, uskoro bi moglo doći do eskalacije sukoba između turske vojske i kurdskih snaga. Naime, turski predsjednik Erdogan prošlog tjedna je poručio kako je potrebno “očistiti Afrin” od YPG-a. Iz YPG-a pak poručuju kako je turska vojska početkom tjedna već počela s artiljerijskim napadima na kurdska sela u Afrinu.

Istovremeno, Rusija, Iran i Turska napravili su veliki trojni savez i dogovorili su se da prošire saradnju u borbi protiv terorizma radi konačnog uništenja DAIŠ-a- izjavio je Vladimir Putin. Putin je posebno istakao da sudbinu Sirije treba da odrede sami Sirijci – kako pristalice vlasti tako i opozicija.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj