NEOGRANIČENO VOJNO PRISUSTVO RADI ‘STABILIZACIJE LOKALNIH ZAJEDNICA’: Vojska SAD ostaje u Siriji i nakon pobjede nad teroristima

SAD planiraju da održe vojno prisustvo u sjevernoj Siriji nakon pobjede nad teroristima, kako bi uspostavile nezavisno upravljanje u regiji, izjavio je jedan američki zvaničnik. Zvaničnik, čije ime nije objavljeno, izjavio je da će neograničeno američko prisustvo pomoći stabilizovanju zajednica pod kontrolom lokalnih vlasti. 

Vojska SAD ostaje u Siriji i nakon pobjede nad islamistima

Američki sekretar odbrane Džejms Matis izjavio je prošle sedmice da SAD neće napustiti sjever Iraka dok se ne stvore uslovi za diplomatsko rješenje u toj regiji.  Planirano je da se predstavnici sukobljenih strana u Siriji sastanu 28. novembra, u okviru osme runde pregovora, sa ciljem da se okončaju šestogodišnji sukobi u zemlji, prenosi “Sputnjik”.

Američka vojska pomaže kurdskim snagama sirijske opozicije na sjeveru zemlje.  Glavni komandant specijalne jedinice SAD u borbi protiv DAIŠ-a general-major Džejms Džerard izjavio je u oktobru da je u Siriji angažovano skoro 4.000 američkih vojnika, da bi se kasnije ispravio i izjavio da se u Siriji nalaze ukupno 504 vojnika SAD.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj