U FRANCUSKOJ OPTUŽEN RUSKI MOĆNIK: Milijarder Sulejman Kerimov mogao bi dobiti 10 godina zatvora, Kremlj bijesan

Ruski milijarder i senator Sulejman Kerimov čije je uhićenje po izlasku iz aviona u ponedjeljak navečer u Nici, na francuskoj rivijeri, izazvalo bijes Kremlja, optužen je u srijedu za pranje novca i porezne malverzacije. Njegova obitelj kontrolira najveću rusku proizvodnju zlata, Polyus PJSC. Dionice Polyusa pale su danas na najnižu razinu ovoga tjedna.

Jamčevina od 5 milijuna eura i predaja putovnice

Mora predati putovnicu i platiti kauciju od pet milijuna eura. Nema pravo napustiti departman Alpes-Maritimes u Nici, istaknuo je tužitelj Jean-Michel Pretre. U okviru te afere koja je krenula u Nici krajem 2014., već su optuženi francuski pravosudni dužnosnik i dva švicarska poslovna čovjeka.

Kerimov je priveden na izlasku iz aviona u ponedjeljak navečer u Nici i smjesta stavljen u pritvor. Milijarder posjeduje diplomatsku putovnicu koju nije koristio u ponedjeljak jer je putovao privatno. Njegovo privođenje izazvalo je bijes ruskih parlamentaraca te reakciju Kremlja.

Francuski otpravnik poslova u Moskvi pozvan je nakon što je Duma izglasala rezoluciju kojom se osuđuje kršenje konvencije iz Beča o diplomatskom imunitetu. Iz Kremlja poručuju da će braniti Kerimova.

“Status senatora Sulejmana Kerimova kao i činjenica da je građanin Rusije jamstvo su da ćemo poduzeti sve moguće napore da zaštitimo njegove pravosudne interese”, izjavio je glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov.

Lov na vještice protiv ruske elite?

U međuvremenu, neki visoki dužnosnici upozoravaju da bi taj potez mogao biti viđen kao početak ‘lova na vještice’ na zapadu, protiv ruske elite. Slučaj je udarac na jednog od najbogatijih Rusa, milijardera koji je godinama gradio ugled i financijske veze na zapadu. U Rusiji je Kerimov također i istaknuti političar, blizak s vrhunskim vladinim dužnosnicima i državnim kompanijama.

Njegov američki odvjetnik Paul Butler rekao je da je sve bilo u skladu sa zakonom te da će se to u postupku moći dokazati, piše Bloomberg.

Kerimov bi mogao dobiti do 10 godina zatvora i novčanu kaznu koja bi se mogla mjeriti u desecima milijuna eura, a prije nego što istražitelji odluče treba li slučaj ići na sud, moglo bi proći i nekoliko mjeseci.

Kao dio istrage, francuske su vlasti već zaplijenile četiri vile smještene na  Cap d’Antibes na francuskoj rivijeri, mjesta samo pola sata vožnje udaljenog od Cannesa. Svaka od njih vrijedi više od 100 milijuna eura, a AFP javlja da se Kerimov sumnjiči i za podcjenjivanje njihove vrijednosti.

Pad dionica njegovog poslovnog carstva

Tužitelji ističu da je postojala jasna namjera za privatizacijom Cap d’Antiba te da istraga, koja je započela prije 3-4 godine u početku nije ciljala na Kerimova te se fokusirala samo na sitnije sumnje o krijumčarenju droge.

Dok rusko Ministarstvo vanjskih poslova ustraje na tome da Kerimov ima diplomatski imunitet, prema izvješću državne agencije RIA Novosti, francusko je ministarstvo novinarima reklo da je na sucu istrage odlula o tome je li Kerimov zaštićen imunitetom. Naime, u Francuskoj suci istrage imaju široke ovlasti i mogu odlučiti optužiti tvrtke ili pojedince kada postoje ozbiljni dokazi.

Kerimov (52) je zastupnik u parlamentu i kao takav, mora se distancirati od svojeg poslovnog carstva, a zabranjeno mu je direktno posjedovanje strane imovine. Prema regulatornom izvješću, u studenom 2016. je njegov sin Said, 22-godišnji student na Sveučilištu u Moskvi postao jedini vlasnik tvrtke koja kontrolira Polyus.

Dionice su Polyusa danas pale na 1.3 posto, nakon što su ranije bile na 5.1 posto, najvišj razini od 2015. godine.

Njegovo je bogatstvo Bloomberg procijenio na 5.5 milijardi dolara.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj