ISPALJENA NAJBRŽA RAKETA NA SVIJETU: Supersonični projektil nije ni ruski ni američki!

Indijski stručnjaci su konstruisali najbržu supersoničnu raketu na svijetu, pod kodnim imenom “Brahmos”, koji je uspješno ispaljen prije nekoliko dana.

“Uspješno testiranje “Brahmos” supersoničnog projektila umnogome će ojačati sposobnosti ratovanja indijske avijacije, i promijeniti odnos snaga na svjetskoj vojnoj sceni, kao i sistem ratovanja kakav smo do sada poznavali” saopštilo je Ministarstvo odbrane Indije.

Ova supersonična raketa biće instalirana na 18 borbenih aviona indijske avijacije, i spremna za upotrebu već do kraja godine.
Supersonični projektil ovog tipa predstavlja najbržu raketu na svijetu, koja je sposobna da dostigne brzinu od tri maha, odnosno triput više od brzine zvuka. Ima domet od 290 kilometara, a teška je 2,5 tone. 

Ministar odbrane Indije Nirmala Sitharaman čestitao je vojsci i inženjerima nazvavši projektil “fascinantnim dostignućem”. Testiranja supersoničnih projektila uvek predstavljaju veliki rizik, posebno za brodove u okolnim morima i okeanima. Nerijetko se događa da pri testiranju nešto zakaže, i tada upravo stradaju plovila u zoni testiranja.

Međutim, test “Brahmos” projektila bio je besprijekoran, i ova supersonična raketa spremna je za momentalnu integraciju u indijsko vazduhoplovstvo, rekao je jedna zvaničnik vlade. Ovim uspješnim testiranjem Indija je kompletirala “supersonični triling”, pošto je prethodno “Brahmos” projektil uspješno uveden u kopnene i mornaričke snage.
(Global CIR/Agencije)

Komentiraj