SVE BLIŽI DOGOVOR CDU-a I SPD-a! Merkel: Imat ćemo vladu privrženu uniji

 Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je danas kolegama iz EU na samitu u Briselu da će njena zemlja imati vladu privrženu evropskom bloku uprkos kašnjenju u formiranju koalicije. Merkelova je rekla novinarima da je za nju važno da EU nastavi da se razvija. 

Njen prvi pokušaj da formira novu većinsku koaliciju u parlamentu sa Strankom slobodnih demokrata i partijom Zelenih je propao.  

Njemački predsjednik Frank-Valter Štajnmajer bit će sljedeće sedmice domaćin zajedničkog sastanka Merkelove i lidera Socijaldemokratske stranke (SPD) i Hrišćansko-socijalne unije (CSU) iz Bavarske. 

Merkelini konzervativci, SPD i konzervativci iz Bavarske bili su u “velikoj koaliciji” od 2013. godine.  Lider SPD Martin Šulc je poslije izbora u septembru rekao da će ova stranka ići u opoziciju.

SDP više neće odbijati pregovore

“Tijekom pojedinačnih razgovora s predsjednicima CDU-a, CSU-a i SPD-a s njemačkim predsjednikom ovoga tjedna dogovoren je i zajednički sastanak sljedećeg tjedna. Tema razgovora bi trebalo biti stanje nakon prekida pregovora između CDU-a, CSU-a, liberala i zelenih”, stoji u priopćenju predsjedničkog ureda.

U noći s četvrtka na petak, nakon što je predsjednik Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Martin Schulz obavio razgovore kod predsjednika Steinmeiera, predsjedništvo SPD-a je raspravljalo o daljnjim koracima i vlastitoj ulozi u procesu formiranja vlade u Njemačkoj.

“SPD sigurno neće odbiti pozive na pregovore”, rekao je glavni tajnik SPD-a Hubertus Heil u petak ujutro, što je signalizirano kao odstupanje od dosadašnjeg striktnog odbijanja pregovora o eventualnom nastavku tzv. “velike koalicije” između demokršćana i socijaldemokrata.

Umjesto Jamajke, velika koalicija

Njemački socijaldemokrati su nakon parlamentarnih izbora u rujnu, na kojima je stranka s 20,5 posto osvojila najslabiji rezultat u poslijeratnoj povijesti, odbacili mogućnostnastavka koalicije s demokršćanskom Unijom CDU/CSU, iako je u Uniji i kod Angele Merkel postojala želja za nastavkom suradnje.

Njemački predsjednik, koji prema njemačkom ustavu ima ovlasti djelovati u ovakvoj situaciji, jasno je dao do znanja da ne podržava nove izbore.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj