THERESA MAY UOČI SAMITA ‘ISTOČNOG PARTNERSTVA’: Moramo pažljivo pratiti akcije neprijateljskih država kao što je Rusija

Britanska premijerka Tereza Mej pozvala je Evropu da pažljivo prati Rusiju, koju je nazvala neprijateljskom državom.

– Moramo pažljivo da pratimo akcije neprijateljskih država kao što je Rusija, koja ugrožava potencijalni rast istočnog regiona i koja stremi da uništi našu kolektivnu snagu –  izjavila je Mejova pred samit Istočnog partnerstva.

Ranije je kabinet britanskog premijera saopštio da će Mejova na samitu Istočnog partnerstva govoriti o značaju suprotstavljanja „prijetnjama“ Rusije i izdvajanju 100 miliona funti za borbu protiv „dezinformacija“.

Fond protiv propagande

Američki državni sekretar Reks Tilerson ranije je potvrdio da će biti izdvojeno 60 miliona dolara koje je odobrio Kongres za borbu protiv „propagande i dezinformacione kampanje“, koju navodno sprovode ruske vlasti.

Ministarstvo pravde SAD stavilo je televiziju „RT Amerika“ na spisak stranih agenata po Zakonu o stranim agencijama iz 1938. godine, a istovremeno mnogi drugi strani državni mediji kao što su britanski BBC kineski CCCTV, francuska televizija „Frans 24“, njemačka radio-stanica „Dojče vele“, nisu registrovani kao takvi. Glavna i odgovorna urednica RT i Sputnjika Margarita Simonjan izjavila je da je televizija birala između registracije i krivičnog djela i u vezi sa tim čestitala „američkoj slobodi govora i svima koji u nju i dalje vjeruju“.

Ruske kontramjere

Sa svoje strane Državna duma Rusije podržala je amandman prema kojem strani mediji koji primaju sredstva iz inostranstva mogu u Rusiji da budu prepoznati kao „strani agent“. Odluku o tome koji medije će biti klasifikovani kao strani agenti donosit će Ministarstvo pravde. Predsjednik Odbora Državne dume za informacionu politiku Leonid Levin naglasio je da pod zakon o medijima — stranim agentima neće potpadati ruski mediji sa stranim finansiranjem.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin ranije je izjavio da će uskoro svakome biti jasno da Rusija ne predstavlja prijetnju ni za pribaltičke zemlje ni za zemlje Istočne Evrope, a još manje za neke udaljene zemlje u Zapadnoj Evropi. Sa svoje strane, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da je NATO svjestan da Moskva ne planira nikoga da napada, ali da iskorištava trenutak kako bi razmjestio više tehnike i vojnika na granicu sa Rusijom.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj