TRAŽE SPAS U MOSKVI, NUDE BAZE U CRVENOM MORU? Nakon vojnog udara u Zimbabveu predsjednik Sudana Omar al-Bašir kod Putina

Dok su insinuacije o kineskom zelenom svjetlu za puč u Zimbabveu nalazile put do medija, Putin je dočekivao Assada u Moskvi uz javne počasti, što se može smatrati porukom i afričkim liderima da Rusija čuva i štiti svoje saveznike.

Legitimni predsjednik

Samo dan nakon toga,  sudanski predsjednik Omar al-Bašir otputovao u Rusiju gdje je saopštio da mu je potrebna zaštita od Sjedinjenih Država i da može poslužiti Moskvi kao odskočna daska za Afriku. Da stvar bude još zanimljivija, Sudan važi za bliskog kineskog saveznika u Africi, a Kina je ubjedljivo najveći trgovinski partner ove zemlje.

Al-Bašir je optužio SAD za podstrekavanje sukoba u Sudanu i dodao da je ovoj zemlji potrebna zaštita od američkih agresivnih akcija. Moskva je vrlo otvoreno odreagovala zaštitnički, pa je portparol Kremlja, Dimitrij Peskov, na pitanje novinara o nalogu za hapšenje sudanskog predsjednika od strane Međunarodnog krivičnog suda, rekao da ga Rusija smatra “legitimnim predsjednikom”.

‘Odskočna daska’ za Afriku

Sudanski predsjednik je rekao Putinu da njegova zemlja može pomoći Rusiji da razvije kontakte sa drugim afričkim narodima. “Sudan bi mogao postati ključ Afrike za Rusiju”, rekao je on u komentarima koje je objavio Kremlj.

Nije poznato da li je sudanski lider ponudio ruskoj mornarici korištenje vojnih baza u Crvenom moru, a ruski zvaničnici nisu komentarisali ovo pitanje. Al-Bašir je rekao da se njegova vlada takođe raduje saradnji sa Rusijom u istraživanju nafte, kao i u saobraćajnom i poljoprivrednom sektoru.

 

(Global CIR/Princip)

Objavljeno u:

Komentiraj