U POLJSKOJ SE OGRANIČAVA RAD NEDJELJOM: Radit će samo najmanje trgovine, Crkva zadovoljna

Poljski zastupnici odobrili su u petak prijedlog zakona o postupnom ograničavanju rada nedjeljom koje će stupiti na snagu u ožujku 2018., a zakon je pozdravila utjecajna Katolička crkva.

Rad trgovina nedjeljom ograničen je u nekima od najsnažnijih zapadnoeuropskih zemalja, ali je na istoku Europe doživio procvat zadnja dva desetljeća kada je stanovništvo tranzicijskih zemalja, u doba komunizma primorano na nestašice, otkrilo čari velikih trgovačkih centara, piše Reuters.

Trgovački centri otvoreni samo jednu nedjelju u mjesecu

Zakonom što su ga odobrili zastupnici vladajuće stranke desnog centra Pravo i pravda (PiS), nedjeljom će raditi samo najmanje trgovine, a ostale samo dvaput u mjesecu.

Slijedit će razdoblje prilagodbe pa će od 2019.,  ako zakon potpiše poljski predsjednik Andrzej Duda, trgovački centri moći raditi samo jednu nedjelju na mjesec, a od 2020. samo sedam nedjelja na godinu.

Nema ograničenja prema poljskom zakonu za kupnju internetom u nedjelju. Benzinske postaje, restorani, kafići i kino dvorane moći će i dalje raditi nedjeljom.

Biskupi: Ne zanemarimo Boga u javnome životu

Konzervativna stranka PiS u obrani zakona služila se argumentom da zaposlenici velikih centara trebaju više vremena provoditi s obitelji.

Ankete istraživačkih centara pokazuju da većina Poljaka podržava ograničenje rada trgovina nedjeljom.

Poljska biskupska konferencija pozdravila je odluku parlamenta priopćenjem u kojem kaže: “Ne zanemarimo Boga u javnome životu i ne hinimo da imamo pravo organizirati nacionalni život kao da Boga nema”.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj