U RAZGOVORU ZA NEW YORK TIMES: Saudijski prijestolonasljednik nazvao lidera iranske revolucije ‘novim Hitlerom’

Saudijski princ nasljednik Mohamed ben Salman u razgovoru za New York Times iranskog vrhovnog vođu Alija Hamneija nazvao je “novim Hitlerom”, dok rastu napetosti između Saudijske Arabije i Irana. “Ne želimo da novi Hitler u Iranu izvede na Bliskom istoku ono što se dogodilo Europi za vrijeme Hitlera”, rekao je ben Salman o imamu Aliju Hamneniju u tom razgovoru objavljenom u četvrtak.

HANGZHOU, CHINA - SEPTEMBER 04: Saudi Arabia Deputy Crown Prince Mohammed bin Salman attends the G20 opening ceremony at the Hangzhou International Expo Center on September 4, 2016 in Hangzhou, China. World leaders are gathering for the 11th G20 Summit from September 4-5. (Photo by Nicolas Asfouri - Pool/Getty Images)

Saudijska Arabija i Iran, koji nemaju diplomatskih odnosa od siječnja 2016., su u neprijateljskim odnosima u pogledu više regionalnih pitanja poput rata u Siriji i Jemenu gdje podržavaju suprostavljene strane. Taj antagonizam se pojačao početkom studenoga nakon što je libanonski premijer Sad Hariri objavio ostavku iz Rijada, kako bi prosvjedovao protiv Irana i Hezbolaha.

Saudijska protuzračna obrana zaustavila je balistički projektil za koji kaže da ga je prema Rijadu ispalila milicija Hutija koja kontrolira velike dijelove susjednoga Jemena. Na unutrašnjem planu, Mohamed ben Salman je grotesknim nazvao optužbe prema kojima je izveo čistke kako bi učvrstio svoju vlast.

On je početkom mjeseca, navodno zbog korupcije, uhitio 11 prinčeva, četiri ministra i nekoliko vodećih poslovnih ljudi, što je potez koji svjetski analitičari tumače potresom na saudijskoj političkoj sceni i očitim prinčevim pokušajem da učvrsti svoje pravo na krunu.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj