UZ POVIKE ‘OVDJE NEMA PARTIZANA, BRIŠITE ODAVDE’: Maskirane osobe na Partizanskom groblju u Mostaru napale članove SABNOR-a i otele im cvijeće

Prilikom pokušaja polaganja cvijeća na Partizanskom spomen-groblju, a povodm 25.novembra, Dana državnosti BiH, delegaciju mostarskog SABNOR-a nešto prije 12 sati napala je grupa od 15-ak maskiranih osoba, koja im je uz viku i galamu otela cvijeće, nakon čega su se razbježali.

Vandali su iz ruku SABNOR-ovaca oduzeli cvijeće, uzvikujući: “Ovdje nema partizana” i “Brišite odavde”, te se zaputila u nepoznatom pravcu.

Pojavila se grupa mladića obučenih u crno, oduzeli su bukete i uz uvrede se zaputili sa mjesta događaja. Ovo je organizovano i nije slučajno i ovo je još jedan dokaz da fašizam živi u Mostaru i da se s njim treba obračunati, rekao nam je član SABNOR-a Mostar Edin Zagorčić.

Predstavnici SABNOR-a slučaj su prijavili mostarskoj policiji a nakon toga posjetili su Partizansko spomen-groblje, gdje su odali počast palim borcima.

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine osudila je današnji napad na članove Kantonalne i Gradske organizacije SDP-a Mostar, te na članove SABNOR-a, prilikom polaganja cvijeća na Partizansko groblje u Mostaru. – Napad na osobe koji su došli da dostojanstveno obilježe Dan državnosti svoje domovine, nastavak je povampirene fašističke ideologije, koja se još ne može pomiriti sa porazom iz 1945. godine.

Očigledno je da je Mostar i dalje plodno tlo za jačanje neofašizma, što je samo nastavak politike podjela koja se decenijama promovira u ovom gradu. Takva politika odgovara onima koji, na osnovu mržnje i straha, ovaj grad i dalje žele dijeliti na dvije strane. Međutim, bilo kakvi napadi ne mogu obezvrijediti činjenicu da je BiH nastala na temeljima ZAVNOBiH-a i antifašističkim vrijednostima i da će se sutra obilježiti Dan državnosti Bosne i Hercegovine – poručuju iz SDP-a BiH.

SDPBiH u saopćenju ističe da će se i dalje protiv politike podjela boriti na sve moguće načine i apelira na sigurnosne organe da, konačno, pred lice pravde privedu počinioce današnjeg, kako ističu, sramnog djela.

Današnji napad na delegacije SABNOR-a i SDP-a osudili su i iz Stranke demokratske akcije.

Smatramo da je ovo barbarski i fašistički čin onih kojima smeta antifašizam kao vrijednost na kojoj je utemeljena ova zemlja. Tražimo od nadležnih organa da hitno identificiraju i procesuiraju napadače. Također, očekujemo da nadležni organi nakon niza incidenata konačno adekvatno zaštite Partizansko groblje u Mostaru kao nacionalni spomenik BiH – saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću SDA.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj