PROGOVORIO I SAŠA RADULOVIĆ: Janković mi ponudio pomoć paraobavještajne službe koja je ‘moćnija od države’

 Saša Radulović, lider DJB, tvrdi da mu je Saša Janković povjerio da može da preuzme Demokratsku stranku kad mu se prohtije i da je zbog toga lider DS Dragan Šutanovac u totalnoj panici.

Rezultat slika za saša radulović o jankoviću

Stvara paraobavještajnu službu ‘moćniju od države’

U otvorenom pismu u kojem optužuje Sašu Jankovića da je sa DS pravio paradržavnu tajnu službu i tvrdi da mu je lider PSG otkrio da je Vuk Jeremić 5 miliona eura za izbornu kampanju dobio od Sergeja Lavrova, Saša Radulović razotkrio je i bahatu ambiciju  Jankovića da preuzme Demokratsku stranku.

Kada je početkom 2014. Radulović smijenjen sa pozicije ministra privrede, Janković mu je nudio pomoć.

-Telefonom me je zvao Saša Janković, koji je u to vreme bio Zaštitnik građana i rekao da bi dobro bilo da se vidimo. Sastanak se održao u mom kabinetu u Ministarstvu privrede. Rekao mi je da zna da razmišljam o podnošenju ostavke i da bi bilo dobro da o tome dobro razmislim.

Ispričao mi je priču o tome kako je Demokratska stranka 2004. godine krenula u izgradnju paralelne službe bezbjednosti, u stvari aparata za praćenje i prisluškivanje, i da je ta služba sada jača, modernija i bolje opremljena od državne i onda kazao: “Mi mislimo da ne bi trebalo da podnosiš ostavku na mjesto ministra privrede, već da sačekaš”. Govorio je o tome da treba da se steknu bezbjednosni i drugi uslovi i da je do tada bolje da ostanem unutra. Bio sam zatečen ovim, odgovorio sam neodređeno i tu se razgovor završio.

Odmah poslije ovog sastanka sam razgovarao sa svojim najužim timom u Ministarstvu privrede i svi smo bili iznenađeni. Znali smo za rad Mikija Rakića, znali smo i za metode službi koje kroje cijelu političku scenu u Srbiji od nastanka višestranačja, znali smo da vam na razgovore uvijek šalju prijatelje sa prijateljskim savjetima, ali niko od nas ovo nije očekivao. Sašu Jankovića inače znam od 2011. godine kada sam pokušavao da napravim tim koji bi podržao Vericu Barać na izborima za predsjednika Srbije. Nakon tog dana, o ovom za nas bizarnom sastanku, nismo više razgovarali.

Nekoliko dana nakon ostavke me je telefonom pozvao Saša Janković, bio je veoma ljut i pitao me je: “Zar se nismo dogovorili?” Odgovorio sam: “Naravno da nismo. Ja sam te saslušao šta si imao da kažeš. Odluka je samo moja”. Nikada više nismo pričali o ovome.

U dijelu pisma objavljenog na sajtu DJB o odbijanju saradnje Saše Jankovića sa tim pokretom na predstojećim beogradskim izborima, Saša Radulović tvrdi da mu je Janković na jednom od posljednjih sastanaka koji su imali, otkrio da su ga članovi Glavnog odbora DS molili da preuzme tu stranku i da on to nije htio samo zbog velikih dugova koje demokrate imaju prema Draganu Đilasu.

Ne želi bez Tadića i DS-a

Evo šta o ovom susretu piše Radulović:

– U vezi sa beogradskim izborima sa Sašom Jankovićem sam se vidio dva puta krajem maja i u junu. Ponovio sam mu da je i dalje koncept Godine prekretnice sa ljudima koji nisu zloupotrebljavali javne resurse najbolji pristup i da glasači žele saradnju DJB i PSG. On je govorio da on bez DS-a i Tadića neće. Da je sa Živkovićem raskrstio. Da je najbolje da se naprave dvije kolone: u prvoj će biti on sa DS-om, Tadićem i nekim manjim strankama, i druga u kojoj bi bili ostali.

Rekao je i da bi mogao da dođe na čelo DS-a kad god hoće, da su ga praktično mnogi molili da to uradi i na sjednici Glavnog odbora DS-a na kojoj im se zahvalio na podršci i da je Šutanovac bio vidno uplašen da li će mu već tada preuzeti stranku. Razlog zašto nije je taj što je DS u blokadi, dužan je veliki novac Đilasu, 800 hiljada eura, i da ne bi mogao da vodi DS sa takvim dugom.

Veliki broj članova, simpatizera i glasača i DJB i PSG žele tu saradnju. Saradnju želi i predsjedništvo DJB. Zbog toga smo i uputili prijedlog strateške saradnje. I tada smo odbijeni. Za DJB nije moguća saradnja sa ljudima koji su, kada su bili na vlasti, zloupotrebljavali javne resurse, kontrolisali medije, partijski kadrovali i zapošljavali, namiještali tendere, učestvovali u korupciji i uzimanju partijskog reketa. To znači da saradnja sa Đilasom, Tadićem i Šutanovcem nije moguća. Isto važi i za Dušana Petrovića, Velju Ilića i mnoge druge.

Pored toga što ne verujemo da su se zaista promijenili, DJB misli i da sa njima pobjeda protiv SNS-a nije moguća. Apstinenti i razočarani glasači SNS-a neće glasati za ljude koje su otjerali 2014. godine. Sa istrošenim ljudima pobjeda nije moguća – piše Radulović na sajtu DJB.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj