75 GODINA OD PREMIJERE ‘CASABLANCE’: Sjaj starog Hollywooda koji se nikada nije ugasio

Američki film “Kazablanka”, koji mnogi smatraju najvećim ikada snimljenim filmom o vanvremenskoj ljubavi, gubitku i iskupljenju usred borbe protiv nacista, obilježava 75. godišnjicu od prvog prikazivanja u SAD. Ostvarenje je prvi put prikazano u Njujorku 26. novembra 1942. godine i ubrzo je postiglo svjetsku slavu sa Oskarom za najbolji film 1944. godine.

75 godina od premijere Kazablanke: Sjaj starog Holivuda koji se nikada nije ugasio

Film reditelja Majkla Kertiza je ljubavna drama sa sjajim Hemfrijem Bogartom i Ingrid Bergman u glavnim ulogama. Radnja se vrti oko Rika Blejna, vlasnika restorana koji ne zna da li bi se osvetio ili pomogao bivšoj ljubavnici Ilzi Lund koja se jednog dana pojavila u njegovom lokalu sa novim ljubavnikom i očajnički traži njegovu pomoć. Radnja se dešava tokom Drugog svjetog rata u Kazablanki u Maroku, koji je tada bio pod kontrolom Višijevske Francuske.

Prema anketi iz 2006. godine, “Kazablanka” je omiljeni film britanskih poslanika, a u SAD je na trećem mestu najvećih američkih filmskih ostvarenja. Film i dalje puni bioskopske sale, dok je Oskar koji je Kertiz osvojio prodat 2012. godine na aukciji za više od dva miliona dolara, a čuveni klavir u Rikijevom kafeu za 3,4 miliona dolara.

Kruže i priče o snimanju filma, a jedna od najpoznatijih je “hemija” koja je i privatno postojala između Bogarta i Ingrid Bergman. Članovi njihove porodice, među kojima Izabela Roselini i Lorin Bekol insistirale su da glumci nisu imali ništa privatno i da nisu ni očekivali da će film postići takav uspjeh. Ingrind Bergam, koja je preminula 1982. godine, rekla je jednom prilikom da nije bila impresionirana kad joj je bila ponuđena uloga, ali ju je prihvatila. Prva glumica za ulogu u filmu bila je Hedi Lamar, koja je odbila ponudu.

“Kazablanka” za mnoge predstavlja sjaj starog Holivuda sa velikim režiserom, zvijezdama, kostimima i scenografijom, i smatra se klasikom svjetske kinematografije.

https://www.youtube.com/watch?v=KTsg9i6lvqU

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj