GORKI POLODVI BREXITA: Evropske banke povukle 350 milijardi eura iz Britanije nakon referenduma o izlasku iz EU

Evropske banke povukle su iz Velike Britanije aktive u vrijednosti od 350 milijardi eura od juna 2016. godine, kada je održan referendum o izlasku zemlje iz EU, do juna 2017, piše “Financial Times” pozivajući se na službenu statistiku Evropske unije.


Aktivi u Velikoj Britaniji banaka iz zemalja EU smanjen je za 17% – sa 1.94 na 1.59 biliona eura. Ukupan iznos finansijskih obaveza takođe je pao sa 1,67 na 1,34 biliona eura. Stručnjaci povlačenje sredstava pripisuju strahu od mogućih gubitaka usled Brexita, te se očekuje da će se taj trend nastaviti do marta 2019. godine, kada će Britanija definitivno i u potpunosti izaći iz EU.

Prema istraživanju koje je sprovela Evropska bankarska organizacija, jedna trećina evropskih finansijskih institucija navela je kao glavni razlog povlačenja aktiva zabrinutost zbog neizvjesnosti zbog mogućih promjena u zakonskim propisima koji regulišu finansijske ugovore, zaštitu podataka i izvršenje sudskih odluka. Neizvjesnost može nastati i ako Britanija napusti savez bez novog sporazuma.

Od ljeta ove godine održavaju su pregovori o uslovima izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, a glavne teme su prava građana regiona “razvoda”, irska granica i rješavanje finansijskih obaveza Ujedinjenog Kraljevstva prema EU. Iako nema dovoljno napretka u ovim pregovorima, EU ne želi da ide u drugu fazu – raspravljanje o strukturi budućeg partnerstva Evropske unije sa Velikom Britanijom, kao i o mogućem tranzicionom periodu u odnosima.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj