KASKAMO ZA BEOGRADOM I PRIŠTINOM! Gratz: Ukinuti vize građanima Kosova

Zastupnik Naše stranke u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine Dennis Gratz zatražio je pokretanja procesa ukidanja viznog režima koji Bosna i Hercegovina ima prema građanima Kosova, saopćeno je.

Gratz smatra da umjesto ‘praznih priča’ o priznanju koje se ne može dogoditi bez podrške člana Predsjedništva koji se bira iz Republike Srpske, politika iz Sarajeva mora napraviti pomak u vezi s konkretnim pitanjem – ograničenjem slobode kretanja između građana Kosova i BiH.

Bosna i Hercegovina se zbog specifičnog političkog konteksta u ranijem periodu praktično odredila da će pratiti politiku Srbije po pitanju odnosa sa Kosovom. Međutim, u praksi su se odnosi Prištine i Beograda liberalizirali, a mi smo ti koji kaskamo – upozorava Gratz.

On ističe da je Kosovo izuzetno važno izvozno tržište za Bosnu i Hercegovinu i da između građana BiH i Kosova postoje neraskidive veze kroz poslovnu, akademsku i kulturnu saradnju, ali i brojne porodične veze.

I dok zvanična politika često obećava i govori o nekim velikim promjenama, ja bih zamolio da počnu od malih, ukinimo vizni režim sa Kosovom, zatražio je Gratz.

Pitanje slobode kretanja nema nikakve veze sa onim što birokratija naziva ‘prejudiciranjem statusa Kosova’. Mora se napraviti ovaj iskorak jer je to u interesu ekonomije i društvene saradnje, a ne nanosi štetu nikome, zaključio je Gratz.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj