U ORGANIZACIJI DVIJE EKSTREMISTIČKE GRUPE: Na ‘antiislamskim demonstracijama’ u Kanadi privedene 44 osobe

Na demonstracijama ekstremno desničarskih grupa ”La Meute” i ”Storme Alliance“ održanim u kanadskom Quebec Cityju privedene su 44 osobe. Glasnogovornik policije Quebec Cityja Andre Turcotte izjavio je kako je policija intervenirala na demonstracijama na kojima se okupilo više od 1.000 ljudi.

Članovi pomenutih grupa poznatih po antiislamskim i antimigrantskim stavovima počeli su bacati snježne grudve na policajce koji su uzvratili suzavcem. Turcotte je kazao kako su prije protesta pokušali ostvariti razgovor s demonstrantima i pomoći u organiziranju, ali da su članovi grupe odbili komunikaciju.

Prema njegovim riječima, grupa se sama pobrinula za sigurnost, a dio demonstranata koji je nosio neprobojne prsluke nosio je palice. Turcotte je kazao kako su se ovi članovi grupe nazivali milicijom i da je prvo privedena 21, a zatim 23 osobe. ”Prilikom pretresa osoba pronađeni su oružje, praćke, flaše s nepoznatom tečnošću… Demonstracije su okončane bez pričinjavanja materijalne štete“, kazao je.

Ekstremno desničarsku grupu ”La Meute“ osnovali su bivši kanadski vojnici Eric Venne i Patrick Beaudry u oktobru 2015. u Quebecu. Njihov osnovni cilj je organizirati ljude protiv radikalnog islama i šerijata, a pretpostavlja se da imaju oko 40.000 članova ili simpatizera.

Storm Alliance“ je također ekstremno desničarska grupa koju je u Quebecu 2016. osnovao Dave Tregget. Pretpostavlja se da grupa, koja je poznata po islamofobnim i antimigrantskim stavovima, ima oko 3.000 pristalica širom Kanade. Ova grupa podržava aktivnosti ”La Meute“ u Quebecu.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj