KINA OKUPLJA ZEMLJE CENTRALNE I ISTOČNE EVROPE! U Budimpešti delegacije 16 država na samitu sa kineskim premijerom, obećana ulaganja od 700 milijardi dolara

Kina planira u narednih pet godina da realizuje ukupne investicije u vrijednosti od 700 milijardi dolara, najavio je danas u Budimpešti premijer Kine Li Kećijang. Li je na konferenciji za medije rekao da Kina želi bolju saranju sa 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope. Inače, danas se u Budimpešti održava 6. Samitu 16 premijera zemalja centralne i istočne Evrope sa premijerom NR Kine (16+1).

Zvizdić: Očekujemo kandidatski status u prvom dijelu 2018.

Kina želi mirnu i prosperitetnu Evropu

Li je kazao da je trgovina Kine i 16 zemalja CEE porasla bez obzira na “vjetrove koje je nanijela svjetska ekonomska kriza”, kao i da su u proteklih pet godina kineske investicije u tih 16 zemalja porasle za više od dva puta. Li je poručio da je platforma 16 plus jedan doprinijela procesu evropskih integracija i da je Kina dosljedna u svom stavu da je Evropa važna za održavanje mira i razvoja u svijetu. – Želimo da Evropa bude mirna i prosperitetna. Kina takođe podržava zemlje članice i one na putu ka EU – istakao je kineski premijer.

Li je rekao da saradnja 16 plus jedan predstavlja dopunu zdravog i balansiranog razvoja u svjetlu globalizacije. – Postoji veliki potencijal za našu saradnju. Postoji dobar zamajac rasta koji su održale ekonomije 16 zemalja CEE, to je region koji imao najbolje rezultate u Evropi, BDP u prosjeku porastao preko tri odsto. To je zaista izuzetno za zemlje srednjih prihoda – naveo je Li.

Kako kaže, u Kini je rast bio preko sedam odsto i ta zemlja je ostvarila ne samo dobar rast, već i bolje strukturiran rast i veću efikasnost. – BDP je porastao u Kini za 6,9 odsto u prva tri kvartala, nastojat ćemo da održimo taj trend rasta, nadamo se da će industrija još više napredovati – naveo je Li.

Zvizdić pozirao pored Orbana: Očekujemo kandidatski status u prvom dijelu 2018.

Na Plenarnoj sesiji Samita NR Kine i zemalja centralne i istočne Evrope predsjedavajući VM BiH Denis Zvizdić je u svome obraćanju premijerima istaknuo da šesti Samit predstavlja dokaz održivosti partnerskog odnosa i siguran put ka jačanju bilateralnih i privrednih odnosa. Predsjedavajući Zvizdić je rekao da Bosna i Hercegovina aktivno radi na realizaciji ključnih vanjskopolitičkih prioriteta, jačanju unutrašnje stabilnosti i ekonomskom razvoju.

Naglasio je da je najvažniji vanjskopolitički cilj Bosne i Hercegovine članstvo u EU i da se kontinuirano radi na ispunjavanju uslova za dobijanje kandidatskog statusa. Izrazio je očekivanje da će se to i desiti u prvoj polovini 2018. godine.

Zvizdić je upoznao prisutne premijere sa turističkim potencijalima Bosne i Hercegovine, njenim historijskim naslijeđem i prirodnim bogatstvima.

Drago mi je sa vama podijeliti vijest da se broj turista u prethodnoj godini povećao za više od 16 posto što nas svrstava među 20 zemalja svijeta sa najvećim porastom turističkih posjeta po glavi stanovnika“, rekao je predsjedavajući Zvizdić. Dodao je da ga raduje činjenica da, pored tradicionalnih gostiju iz evropskih zemalja, sve više građana NR Kine posjećuje Bosnu i Hercegovinu, čiji se broj prema statističkim pokazateljima, udvostručio u posljednih godinu dana.

Iz tog razloga zadovoljstvo mi je najaviti da će tokom Samita u Budimpešti biti potpisan Sporazum o međusobnom ukidanju viza državljanima NR Kine i Bosne i Hercegovine. Uvjeren sam će ovaj Sporazum otvoriti vrata za još veći dolazak kineskih turista i ojačati i unaprijediti našu privrednu, naučnu i kulturnu saradnju“, rekao je Zvizdić. Naglasio je da smatra izuzetno važnim uspostavljanje direktne avio-linije Peking–Beograd– Sarajevo.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da pored turizma sektori energetike i transporta ostaju prioritetni sektori za BiH kao nosioci potencijala za ulaganja. Naglasio je da se naša država nalazi na 8. mjestu u Evropi po hidropotencijalu, da ima potencijale u oblasti energije vjetra i značajne rezerve kvalitetnog uglja. Naveo je projekat izgradnje termoelektrane kapaciteta 450MW „Blok 7“ Tuzla koji se razvija u pozitivnom smjeru i za koji će se danas obaviti potpisivanje Ugovora o kreditu između Elektroprivrede Bosne i Hercegovine i kineske EXIM banke.

Potpisivanje ovog Ugovora ima višestruk značaj jer, pored činjenice da se radi o najznačajnijoj investiciji u energetski sektor u Bosni i Hercegovini, ovaj projekat simbolizira početak brojnih narednih projekata koje namjeravamo realizirati sa Narodnom Republikom Kinom unutar platforme 16+1“, rekao je Zvizdić i izrazio poštovanje i zahvalnost premijeru Keqiangu na izuzetnoj posvećenosti i podršci projektima u Bosni i Hercegovini.

Zvizdić je istaknuo interes Bosne i Hercegovine za izvozom poljoprivrednih proizvoda u Kinu, te ukazao da je današnje potpisivanje Sporazuma o poljoprivrednoj saradnji između NR Kine i Vijeća ministara BiH važan korak ka tom cilju.

Ostaje nejasno kako se političari balkanskih država nastoje približiti Bridselu preko Erdogana, Jin Pinga, Putina, Orbana, Zemana, ili poljskih nacionalista koji svi zajedno ne gledaju baš blagonaklono na planove Brisela o jačoj unitarizaciji unije. Čini se kako samo pričaju da žele EU, a Boga mole da u nju nikada ne uđemo.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

 

1 Komentaron this Post

  1. VIDI PLEN PLENković, A I ZVIZdić BI KOJU PARU ZVIZNO.

    Reply

Komentiraj