PROCJENE NISU OHRABRUJUĆE: Broj stanovnika u regiji 2050. godine prema analizi CIA-e, Srbija bez trećine stanovništva

 Portal “The Global Politics” napravio je projekciju kretanja broja stanovnika u BiH do 2050. godine, na osnovu podataka iz više svjetskih izvora i baza podataka, i procijenio da će broj stanovnika BiH za nešto više od tri decenije biti za 8,27 odsto manji. Prema podacima koje je naveo portal u BiH 2017. godine živi 3 miliona i 507 hiljada stanovnika, a 2050 će biti 3 miliona i 217 hiljada.

Broj stanovnika u BiH 2050. godine prema analizi CIA, procjene nisu ohrabrujuće

Smanjenje populacije u Srbiji, povećanje na Kosovu

Portal, koji je registrovan i u Srbiji, došao je do računice da bi Srbija 2050. godine mogla imati tek nešto više od 5,8 miliona stanovnika. Prema podacima navedenim na mapi objavljenoj na tom portalu, Srbija danas ima 8,79 miliona stanovnika. Izvori i baze podataka na koje se portal poziva su Međunarodna baza podataka, Međunarodni programski centar, Američki biro za popis stanovništva, američko Ministarstvo trgovine, Svjetski pregled podataka, CIA i Svjetski almanah. Portal, međutim, nije dao objašnjenje uzroka pada broja stanovnika.

The Global Politics je uradio mapu broja stanovnika svih evropskih zemalja, a Srbija je na ovoj mapi pri dnu ljestvice po padu populacije, a iza nje su, kao jedine tri evropske zemlje koje bi mogle izgubiti više stanovnika od Srbije u naredne 32 godine, Letonija, Litvanija i Moldavija.

Kosovo je na ovoj listi predstavljeno odvojeno od Srbije, a svrstano je u dio ljestvice za koji je predviđen porast broja stanovnika, pri čemu se Kosovu prognozira da će imati za 17 odsto stanovnika više – umjesto sadašnjih 1,9 miliona, do 2050. moglo bi imati 2,2 miliona stanovnika.

Pad populacije u Rusiji, rast u Irskoj, Švedskoj i na islandu

Smanjenje populacije je, međutim, problem s kojim se suočava većina evropskih zemalja, pa tako gotovo svim našim susjedima, sudeći prema statistici ovog portala, prijeti pad broja stanovnika – prije svega Bugarskoj, za koju se predviđa pad populacije od gotovo 22 odsto. Sličan scenario, samo sa različitim procentima pada, mogu da očekuju i sve bivše jugoslovenske republike, ali i Mađarska, Rumunija i Albanija, kao i Grčka.

I za Rusiju se, prema istim međunarodnim statističkim podacima, prognozira opadanje broja stanovnika za 9,78 odsto, dok je za Njemačku očekivan pad od 12,87 odsto. S druge strane, među zemljama koje mogu da očekuju rast populacije prednjači Luksemburg, koji se nalazi u samom vrhu evropske liste sa prognoziranim rastom broja stanovnika od čak 48,37 odsto, a zatim slijede Irska, Island, Švedska, Norveška…

U istu grupu spadaju i Kipar, Španija, Švajcarska, Belgija, Britanija, Francuska, Holandija, Austrija i Italija, dok Finska već prelazi u drugi dio ljestvice – onaj kome prijeti pad broja stanovnika.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj