UČESTALI NAPADI U POSLJEDNJIH PET GODINA: Policija traga za razbojnicima koji su polupali prozore na muslimanskom kulturnom centru u Varšavi

Policija Varšave traga danas za napadačima koji su razbili prozore na muslimanskom kulturnom centru u glavnom gradu Poljske.

Foto: AFP

Policija je obaviještena jutros da je razbijeno oko 12 prozora tokom noći u centru koji je otvoren 2015. godine, a koji obuhvata džamiju, salu za sastanke, prodavnicu i restoran. Nema povrijeđenih, navodi policija.

Policijski portparol Marijuš Mrozek rekao je da policija analizira snimke nadzornih kamera kako bi identifikovala napadače i apelovala je ne stanovništvo da prijave ako posjeduju neku informaciju o napadu, prenosi B92.

Lideri muslimanske zajednice održaće konferenciju za novinare kasnije tokom dana. Muslimanska zajednica u Varšavi ima nekoliko hiljada članova.

Djela mržnje i ksenofobije učestala su u Poljskoj od kada je na vlast došla partija Zakona i pravde prije dvije godine. Vlada promoviše katoličanstvo i odbija da primi nekatoličke izbjeglice u okviru plana EU relokacije migranata.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj