(VIDEO) RUMUNI OPET NA ULICAMA: Protestuju protiv ublažavanja protukorupcijskih zakona i viču ‘lopovi!’

Deseci tisuća Rumuna izašli su u nedjelju na ulice kako bi prosvjedovali protiv pokušaja da se ublaže protukorupcijski zakoni, prenose mediji. Samo u Bukureštu 10.000 ljudi odgovorilo je na poziv 39 nevladinih udruga i dva sindikata i priključilo se demonstracijama koje su zabilježene u još nekoliko gradova.

‘Pravda a ne korupcija’

“Pravda, a ne korupcija”, uzvikivali su prosvjednici, dok su drugi vikali “lopovi” i “crvena kuga”, misleći na to da je vodeća stranka vladajuće koalicije proistekla iz bivše Komunističke partije.

U središtu prosvjeda čelnici su dva doma parlamenta, Liviu Dragnea Calin Popescu Tariceanu koji su trenutno pod istragom. Dragnea je već optužen za izborne manipulacije. Premijer Mihai Tudose je, pod pritiskom zastupnika, donio niz mjera kojima se ublažavaju protukorupcijski zakoni, a istražna tijela stavljaju pod jaču kontrolu vlade.

Bivši premijer htio zakonom dekriminalizirati neka kaznena djela

Ovo je drugi put da Rumunji izlaze na ulice kako bi obranili postojeće zakone. Bivši premijer Sorin Grindeanu pokušao je u veljači progurati zakon koji bi dekriminalizirao neka kaznena djela.

Reagirajući na to, njegova vlastita stranka Socijaldemokrati smijenila ga je s dužnosti. Prosvjedi u veljači bili su najveći od 1989. kada je svrgnut diktator Nicolai Ceasescu.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj