BALTIČKE MILICIJE KAO ODGOVOR NA RUSKU PRIJETNJU: Raste broj paravojnih formacija u Litvaniji, Letoniji i Estoniji, sve više maloljetnika u njihovim redovima

U Litvaniji, Letoniji i Estoniji raste broj pripadnika paravojnih formacija uzimajući u obzir akcije Moskve koje povećavaju zabrinutost u tom dijelu Evrope. Njihov cilj je, kako kažu, da odbrane zemlju u slučaju da ih napadne Rusija.

Italijanski fotograf i dokumentarista Tomaso Klavarino je proveo mjesec dana fotografišući i izveštajući iz Baltičkih država. On je pratio nekoliko baltičkih paravojnih grupa među kojima su Litvanska unija strijelaca, Estonska odbrambena liga i Nacionalna grada, koja je nedavno postala dio letonske nacionalne vojske, piše “The Atlantic”.

Sve više maloljetnika

Ove grupe postoje decenijama, ali broj njihovih pripadnika sve više raste zbog ruskih akcija i straha da bi ta zemlja mogla da ih napadne. Među volonterima su motociklisti, bivši vojnici, lovci, stočari. Ove grupe insistiraju na tome da su apolitične. Njihov cilj je odbrana granica i treniranje budućih boraca kako bi bili spremni na sve što može da se desi. Neki od pripadnika i vođa ovih grupa se dobro sjećaju veoma teškog života u vrijeme Sovjetskog Saveza.

Vitautas Kairis, šef Litvanske unije strijelaca u gradu Jurbarkasu je kao dijete preživeo deportaciju iz Litvanije, u kojoj je veliki broj ljudi, naročito žena i djeca prisilno transportovan u radne logore u udaljene dijelove Sovjetskog Saveza. Svaka grupa ima svoju diviziju posvećenu treniranju mladića i devojaka vojnim taktikama i patriotizmu. Primjetno je da imaju sve više maloljetnih boraca – nekih koji imaju i samo 12 godina.

Skoro polovina dobrovoljaca Unije strijelaca ima manje od 18 godina. Tokom treninga oni prelaze oko 30 kilometara kroz ruralne oblasti, noseći na leđima teške rančeve i plastične kalašnjikove. Jedan pripadnik omladinske jedinice letonske Nacionalne garde ispričao je zašto je odlučio da se priključi borcima.

– Želim da budem koristan svojoj državi. Ja sam patriota – rekao je 14-godišnji Arvis koji je sa još 200 momaka i devojaka proveo četiri dana u šumi, gdje je trčao, radio vježbe, učio da se kreće po neravnom terenu i branio od komaraca.

Liberalni zakoni o oružju Litvaniji

Usljed povećanog straha od ruske invazije, sve više Litvanaca kupuje oružje. Litvanski već prilično liberalni zakon o oružju mogao bi da postane još liberalniji, a prema nekim izvještajima ljudi će moći da kupuju oružje zbog „odbrane zemlje“.

Luidas Gumbinas, komandant Unije strijelaca kaže da je cilj naoružanja ne borba, već odvraćanje neprijatelja. Veliki broj članova Unije su maloljetnici, koji u kampovima koje Gumbinas upoređuje sa izviđačkim, uče kako da brane svoju zemlju.

Stručnjaci za bezbjednost, upozoravaju na opasnost od paravojnih formacija koje mogu da počnu da se miješaju u vlast ili da se lako odmetnu od nje.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj