DRŽIMO SE PRIJATELJSTVA SA RUSIJOM! Dačić: Nama treba Tramp, a ne Kondoliza Rajs

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da ta zemlja neće prihvatiti mijenjanje formata dijaloga Beograda i Prištine i uključivanje SAD u taj proces. Dačić je rekao u gostovanju na televiziji Prva da su predstavnici SAD uvijek bili prisutni tokom dijaloga Beograda i Prištine, ali su da su bili “iza scene” i dodao da ne razumije zašto bi se u dijalog uključivala “samo jedna strana”.

Komentarišući medijske navode da bi nekadašnja američka državna sekretarka Kondoliza Rajs mogla da postane specijalni izaslanik za Balkan, on je rekao da ne zna da ona ima takve ambicije. Dačić je ocjenio da ako je predstavnik Stejt departmenta Brajan Hojt Ji “77 pomoćnik zamjenika, onda je Kondoliza Rajs 78”. “Penzija je penzija. Nama treba Tramp, nama treba Tilerson, nama treba potpredsjednik SAD, nova administracija. Stara administracija ne želi da rješi problem nego da legalizuje ono što su uradili na Balkanu“, rekao je on.

Šef srbijanske diplomatije je ocijenio je da su navodi prištinskih vlasti da je 115 zemalja priznalo Kosovo “velika količina laži”. “Oni imaju neki svoj spisak zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova, na kojem je 114 zemalja, a sa Madagaskarom 115. Na tom spisku imate dva entiteta koji nisu članice UN, kao i tri zemlje koje su povukle priznanje Kosova – Sao Tome i Principe, Surinam i Gvineja Bisao“, naveo je Dačić.

Dok smo prijatelji sa Rusijom koja ima pravo veta

Prištinske vlasti objavile su u nedjelju da je Madagaskar priznao nezavisnost Kosova, a Dačić je tada rekao da će Srbija to provjeriti i dodao da “borba još traje”. Na navode da će Kosovo uskoro imati podršku dvije trećine članica Ujedinjenih nacija, koliko je potrebno za pristupanje toj organizaciji, Dačić je kazao da može “samo da se nasmije na tu priču” i da kosovske vlasti “žive daleko od realnosti”.

“Da bi postali članica UN, treba da imaju dvije trećine glasova. Dok smo mi prijatelji sa Rusijom, koja može da stavi veto, oni nikada ne mogu da postanu članica UN”, kazao je Dačić.

MVP Srbije je dodao da Kosovo nije postalo član ni UN-a, ni OEBS-a, i upitao kako će onda postati član EU. On je ponovio da pitanje pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova nije novo, da postoji već četiri godine, ali da ni sama Evropska unija ne zna šta ta formulacija znači.

“EU ne može da utvrdi jedinstven stav da je Kosovo nezavisno, kao što ne može da utvrdi ni jedinstven stav da Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova pošto pet njenih članica nije priznalo Kosovo”, naveo je Dačić.

Komentiraj