ŠTA SE DOISTA DOGODILO NA NESTALOJ PODMORNICI SAN JUAN: Argentinska mornarica objavila detalje istrage

Argentinska podmornica koja je nestala u južnom Atlantiku 15. studenoga prije nego je izgubila radijski kontakt prijavila je požar na baterijama, priopćila je u ponedjeljak argentinska mornarica. Kratki spoj izazvao je dim bez vatre i požar je ugašen, kazao je glasnogovornik mornarice Enrique Balbi na konferenciji za novinare emitiranoj uživo na kablovskoj televiziji TN.

Balbi je odbacio mogućnost napada ali je upozorio kako je kratki spoj ili požar mogao rapidno smanjiti količinu kisika unutar podmornice ARA San Juan, na kojoj su se nalazila 44 člana posade. Argentinska mornarica u nedjelju je odbacila novinsko izvješće o navodnim nepravilnostima s održavanjem podmornice stare više od 30 godina.

Podmornica ARA San Juan posljednji je put javila svoj položaj u blizini južne argentinske obale, putujući od luke Ushuaia prema bazi u Mar del Plati. Međunarodna organizacija Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa (CTBTO) izvijestila je prošli tjedan o eksploziji nedaleko Zaljeva San Jorge, na 430 kilometara od obale i 1300 kilometara južno od Buenos Airesa.

Članovi obitelji posade na vijesti o eksploziji reagirali su optužbama da je mornarica ignorirala tehničke probleme s podmornicom, dok je vlada zanijekala smanjivanje proračuna za obranu. Potraga za podmornicom u međuvremenu se nastavlja.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj