ŽIVA VOŠTANA FIGURA: 81-godišnji Berlusconi se pojavio u TV talk showu i šokirao izgledom

Mnogi su se nadali da više neće morati gledati bivšeg talijanskog premijera i milijardera Silvija Berlusconija, no prevarili su se.

Pojavivši se na sastanku svoje stranke Forza Italia, te kasnije na TV talk showu, Berlusconi(81) je izgledao zaleđen u vremenu, s narančastim tenom i čelom bez ijedne bore. Poznato je kako je Berlusconi u prošlosti redovito koristio plastičnu kirurgiju i transplantaciju kose, zbog čega danas podsjeća na voštanu figuru.

Želi se opet kandidirati

Odvjetnici Silvija Berlusconija iznijeli su prošlog tjedna na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu argumente protiv zabrane obnašanja javnih dužnosti izrečene bivšem talijanskom premijeru, u nadi da će dobiti zeleno svjetlo da se on ponovno kandidira na parlamentarnim izborima iduće godine.

Zabrana je Berlusconiju izrečena nakon presude za poreznu prijevaru 2013. i trebala bi vrijediti do 2019. Berlusconi je za mnoge bio otpisan kada se 2011. povukao s dužnosti usred seksualnog skandala. No 81-godišnji milijarder uspio se vratiti nakon operacije srca prošle godine i njegova stranka Forza Italia sada je ključni član koalicije desnog centra koja vodi u predizbornim anketama.

O njegovom slučaju odlučuje sudsko vijeće od 17 sudaca koje se koristi za posebno važne i složene predmete. Zastupa ga ugledna londonska odvjetnička tvrtka. Sud u srijedu neće još donijeti odluku, a kada je donese, čak i da bude pozitivna, možda će doći prekasno da bi Berlusconi mogao sudjelovati na izborima, koji se moraju održati do svibnja.

‘Dužnost me zove’

Berlusconi unatoč tome najavljuje da će voditi kampanju za svoju stranku i da će je dovesti na vlast.

Bivši talijanski premijer nije bio nazočan na ročištu.

“Osjećam da me dužnost zove kao i 1994. Moja uloga je sada jasna. Bez obzira hoću li se moći kandidirati na izborima, bit ću na terenu kako bih desni centar doveo na vlast” na parlamentarnim izborima predviđenim u proljeće, rekao je u utorak navečer za radio bivši predsjednik talijanske vlade.

Berlusconi se trudio djelovati mladoliko, pa makar je zašao u 80-teFoto: Screenshot

Slaba konkurencija na izborima

Dio javnosti ipak se pita kako je moguć takav povratak nakon toliko afera, neuspjeha i ispada svake vrste. “Dio talijanskog biračkog tijela voli Berlusconija i oni donose 7 do 8 posto glasova”, rekao je nedavno za strana glasila politolog Giovanni Orsinna.

Tu je i “umjereno biračko tijelo koje ne želi glasati za Sjevernu ligu, za radikalnu ljevicu ili za Pokret pet zvijezda (M5S, populisti). Što onda preostaje? Berlusconi i Renzi“, dodaje.

Čini se da Berlusconija ništa neće slomiti, ni njegovi problemi s pravosuđem, ni poznate “bunga – bunga” zabave u društvu jako mladih djevojaka. Talijani će na proljeće reći vjeruju li još da može vladati onaj koji je 2011. uz zvižduke morao otići s vlasti u vrijeme kada je Italiju zahvatila teška financijska kriza.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj