AMBASADA SAD-a I OHR JEDINSTVENI: Počast za žrtve, smiraj za preživjele i apel da sve strane prihvate presudu

Upoznati smo s današnjom presudom Žalbenog vijeća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY). Sjedinjene Američke Države podržavaju važan rad ovog Suda i poštuju njegovu presudu – navodi se u saopćenju Ambasade SAD povodom presude u slučaju “Prlić i drugi”.

Kako se navodi, današnja presuda u slučaju protiv Jadranka Prlića i ostalih predstavlja važan korak ka utvrđivanju odgovornosti pojedinaca koji su uzrokovali strašne patnje građana Bosne i Hercegovine.

Nadamo se da će ova presuda žrtvama i njihovim porodicama donijeti smiraj i dati osjećaj da je pravda barem donekle zadovoljena. Apelujemo na sve strane da prihvate ovu presudu i ponovno se okrenu kontinuiranom angažmanu na pomirenju i mirnom zajedničkom životu koji su neophodni za budućnost stabilne, sigurne Bosne i Hercegovine u kojoj su zaštićena prava svih njenih građana – piše u saopćenju Ambasade SAD povodom presude u slučaju “Prlić i drugi”.

Incko: Istina i pravda su možda spore, a sad kad su dostignute, odajmo počast žrtvama

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko (Inzko) reagirao je nakon što je Žalbeno vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) danas donijelo konačnu presudu u predmetu protiv Jadranka Prlića, Brune Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića.

– Zločini koje su počinili danas osuđeni pojedinci nanijeli su bol i patnje mnogima u Bosni i Hercegovini, a za mnoge od njih stavljena je tačka na jedno tragično poglavlje. S obzirom na to da je u ovom predmetu donesena konačna presuda, moramo imati na umu da su to bila djela pojedinaca, a ne naroda i da svakome od nas treba suditi samo prema djelima, a ne prema nacionalnosti – rekao je Incko.

Visoki predstavnik je iskoristio priliku da još jednom pozove sve u BiH da prihvate ovu konačnu presudu i krenu dalje putem pomirenja.

Istina i pravda su jedini put naprijed, a istovremeno i jedini put ka stvarnom pomirenju i boljoj budućnosti. Način na koji se Njemačka izborila sa svojom prošlošću – iskreno i energično – upravo je ono zbog čega je ta zemlja tako dramatično napredovala i stekla poštovanje cijeloga svijeta. Da bi se postiglo isto, ova presuda, kao i druge koje je donio MKSJ, mora se u potpunosti poštovati i ne smije se politizirati – rekao je visoki predstavnik.

– Pravda i istina su možda spore, ali sada kada su dostignute, odajmo počast žrtvama i pustimo ih da počivaju u miru – zaključio je Incko.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj