KIMOVA RAKETA UMALO POGODILA JAPAN: Strah i nevjerica dok Trump poručuje kako će se ‘pobrinuti’ za Sjevernu Koreju

Raketa koju je ispalila Sjeverna Koreja, pala je u more blizu Japana, saopćili su japanski zvaničnici, koji nisu naveli da li je prouzrokovala bilo kakvu štetu. Japanska vlada procijenila je da je raketa letjela oko 50 minuta i pala u more u japanskoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni, prenio je Reuters pozivajući se na japansku NHK televiziju. 

Južnokorejski komandant zajedničkih vježbi rekao je da je raketa ispaljena danas. Najnoviju aktivnost Sjeverne Koreje osudio je Japan koji je odmah sazvao i hitnu sjednicu vladinog kabineta.  Nekoliko minuta nakon što je Sjeverna Koreja ispalila raketu, Južna Koreja je izvela raketnu vježbu nazvanu “precizni napad”.

Tramp: Pobrinut ćemo se za tu siruaciju

Američki predsjednik Donald Tramp rekao je danas, povodom najnovijeg lansiranja rakete od strane Sjeverne Koreje, da je to nešto za šta će se pobrinuti. “To je situacija za koju ćemo se pobrinuti”, rekao je Tramp na vanrednoj konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Prema njegovim riječima, najnovije lansiranje rakete nije promijenilo pristup rješavanju problema sa Sjevernom Korejom, nedjelju dana nakon što je tu zemlju stavio na listu zemalja za koje Vašington smatra da podržavaju terorizam.

Stoltenberg: Sjeverna Koreja nastavlja da ugrožava međunarodnu sigurnost

Najnovije lansiranje rakete od strane Sjeverne Koreje podriva regionalnu i međunarodnu bezbjednost i Pjongjang bi ponovo trebalo da se angažuje u kredibilnom dijalogu sa međunarodnom zajednicom, saopštio je večeras generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Najoštrije osuđujem najnoviju probu balističke rakete od strane Sjeverne Koreje. To predstavlja nastavak kršenja više rezolucija Savjeta bezbjednosti UN, što podriva regionalnu i međunarodnu bezbjednost“, rekao je Stoltenberg, prenosi Rojters.

Sjeverna Koreja ispalila je još jednu balističku raketu koja je najvjerovatnije pala u more blizu Japana. Prema prvoj procjeni Pentagona, radi se interkontinentalnoj balističkoj raketi.

Shinzo Abe zatražio hitan sastanak UN-a

Europska Unija priopćila je kako je posljednje lansiranje balističkog projektila od strane S. Koreje ‘novo nedopustivo kršenje’ UN-ove rezolucije o sigurnosti.

Japanski premijer Shinzo Abe izjavio je kako svijet treba imati zajednički odgovor na poteze Sjeverne Koreje.

Uložili smo prigovor protiv Sjeverne Koreje. Zahtijevam hitan sastanak UN-a. Međunarodna zajednica mora se ujediniti i primijeniti sankcije u cijelosti. Nećemo se povinuti pred provokacijama, trebamo maksimizirati pritisak’, rekao je Abe.

Projektil letio oko 50 minuta

Pentagon je objavio da je prvotna procjena da je projektil bio ICBM te da je lansiran iz Sain Nija u Sjevernoj Koreji. Projektil je letio oko 1000 kilometara prije no što je pao u Japansko more, procjenjuju stručnjaci Pentagona.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj