PONOVO ISKAZAO PODRŠKU PALESTINSKOM NARODU! Putin: Okončati izraelsku okupaciju i priznati Palestinu sa Jerusalemom kao glavnim gradom

Ruski predsjednik Vladimir Putin poslao je poruku palestinskom predsjedniku Mahmoudu Abbasu i poručio mu da Ruska Federacija i dalje podržava pravo palestinskog naroda da odlučuje os svojoj sudbini.

Bildergebnis für putin abbas

Palestinska novinska agencija WAFA javlja da je Putin Abbasu pisanu poruku uputio povodom Međunarodnog dana solidarnosti s palestinskim narodom koji se obilježava danas, 29. novembra. “Kao stalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija i članica Bliskoistočne četvorke, Rusija ima prioritetan stav u podršci palestinskom narodu”, naveo je Putin u poruci.

Ističući da je neophodno pronaći pravedno rješenje za Bliski istok koje će okončati sukobe i imati međunarodni legitimitet u skladu s rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a i arapske mirovne inicijative, Putin je kazao da je neophodno da Izrael okonča okupaciju arapske zemlje koju je počeo 1967. godine te da je potrebno formirati palestinsku državu s Istočnim Jerusalemom kao njenim glavnim gradom. 

Naglasivši i podršku unutar palestinskom pomirenju, ruski predsjednik Putin je izrazio spremnost Rusije da pomogne u rješavanja socijalnih problema i ojača ekonomske veze s Palestinom.

Međunarodni dan solidarnosti s palestinskim narodom obilježava se svake godine od 1978. godine, a obilježava se 29. novembra u znak sjećanja na datum kada je Generalna skupština UN-a 1977. godine usvojila odluku o podršci palestinskom narodu.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj