PUTIN ZABRINUT ZBOG LOŠEG DEMOGRAFSKOG STANJA: Od 1991. Rusija izgubila pet milijuna ljudi

Demografsko stanje u Rusiji koju je nakon pada SSSR-a zahvatila teška kriza, ponovo se pogoršava, upozorio je Vladimir Putin najavivši niz mjera obiteljske politike, četiri mjeseca prije predsjedničkih izbora.

“Danas, uglavnom iz konjunkturnih razloga, demografsko stanje u Rusiji se opet pogoršava”, rekao je ruski predsjednik na sastanku posvećenom obiteljskoj politici. “Takvo se kretanje moglo predvidjeti, ono je povezano s posljedicama zadnjih dubokih demografskih kriza”, dodao je, smjerajući na “demografski pad u doba Velikog domovinskog rata (1941- 1945) i na pad koji se dogodio u 1990-im”.

Zbog malog broja rođenih 1990-ih, sada je manji broj žena u plodnoj dobi, zbog čega natalitet također pada, navode demografi.

Ruski predsjednik koji je demografski rast uvrstio među prioritete svojih triju mandata, zadnjih je godina uveo program obiteljskih subvencija kako bi potaknuo Ruse da imaju više djece. Majke će u prosjeku primati 150 eura na mjesec kroz 18 mjeseci nakon poroda, dodaje ruski predsjednik.

“Moramo djelotvorno i dosljedno raditi na svim područjima, kako bismo smanjili smrtnost i ujedno potaknuli natalitet”, rekao je predsjednik pozivajući da se “u našoj politici demografskog razvoja krene od nule”.

Rusija danas ima 146,9 milijuna stanovnika, a od sloma SSSR-a 1991. izgubila je više od pet milijuna ljudi. Zemlja je tada ušla u začarani demografski krug u kojemu je pogoršanje životnog standarda prouzročilo veću smrtnost i krizu nataliteta.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj