REAKCIJE PLJUŠTE SA SVIH STRANA! Izetbegović: Najbitnije da odustanu od zločinačkog projekta Herceg-Bosne; SBB: Bošnjaci najveće žrtve rata; SDP: Prilika da se odbace politike podjele BiH…

Haški tribunal je institucija Ujedinjenih naroda i on time predstavlja cijeli civilizirani svijet. Stoga presude tribunala treba posmatrati u ovom kontekstu i svjetlu, iskreno ih prihvatiti i provesti – izjavio je u Sarajevu član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović komentarišući današnju presudu u Haškom tribunalu u predmetu “Prlić i drugi”. Reagirali su i drugi političari u BiH, a njihove reakcije pročitajte u nastavku.

Sud je, kako je dodao Izetbegović , svoju posljednju presudu izrekao Jadranku Prliću i grupi i utvrđeno je da je ova skupina čelnika Hrvatske Republike Herceg Bosna učestvujući u udruženom zločinačkom poduhvatu zajedno s tadašnjim čelnicima Hrvatske, na čelu s tadašnjim predsjednikom Franjom Tuđmanom, nastojala uspostaviti etnički hrvatski entitet u granicama Banovine Hrvatske iz 1939. godine i stvoriti pretpostavke za njegovo pripajanje Hrvatskoj.

Izetbegović je dodao da je Vijeće utvrdilo da je postojao međunarodni oružani sukob i stanje okupacije, odnosno stvarne vlasti Hrvatske u pojedinim općinama BiH.

Izražavam svoje duboko saučešće sa svim žrtvama ovog besmislenog zločinačkog poduhvata. Nikada nećemo zaboraviti ni žrtve, ni zločince. Na ovaj način stavljen je međunarodni pečat na tamni dio istine o razlozima stvaranja i načinu djelovanja HZHB, o dijelu ciljeva i o ulozi  tadašnjeg rukovodstva Hrvatske u proteklom ratu. Hrvatska politika je ona koja se kreirala u Zagrebu i u BiH, predomišljala se, lutala, borila se sama sa sobom i imala dva lica. Jedno lice je neuspjeli udruženi zločinački poduhvat koji je nanio strahovite patnje i napravio gubitnicima i Bošnjake i Hrvate. Drugo, svijetlo lice hrvatske politike je ono koje se borilo i izborilo za prestanak sukoba, koje se brinulo o protjeranim Bošnjacima i u vremenu rata, omogućilo postizanje Washingtonskog sporazuma i borbu postrojbi Armije RBiH i HVO-a rame uz rame do kraja rata – kazao je Izetbegovaić.

Dodao je da se sud bavi ratnim zločinima i zločincima, dakle tamnom stranom stvari.

– Mi ćemo zauvijek pamtiti zlo i zločince, ali želimo vidjeti prevagu i ostvariti saradnju sa svijetlom, civiliziranom stranom hrvatske politike i u Hrvatskoj i u BiH, uvjereni da su Bošnjaci i Hrvati u stanju, na istini, kao na čvrstom temelju, izgraditi buduće prijateljske, obostrano korisne odnose – istakao je Izetbegović.

Dodao je da je bitno da Hrvatska i Hrvati u BiH dožive određenu katarzu, da se pomire s istinom i da odustanu od ovakvih projekata, što bi, kako je kazao, za njega kao Bošnjaka bilo dovoljno.

Bilo je šta je bilo. Bio je pokušaj cijepanje Bosne i Hercegovine. Hrvatska je izvršila agresiju na BiH, pomogla u etničkim čišćenjima. To je prošlost. Također u toj prošlosti Hrvatska je i pomogla i BiH i Bošnjacima i mi smo spremni da pojačamo tu svijetu stranu tih odnosa i pokušamo napraviti odnose na obostranu korist Hrvatske i BiH – prokomentirao je Izetbegović.

Izetbegović je u svome obraćanju kazao da se mora odustati od zločinačkog projekta tzv “Herceg Bosne”, te da se ne može biti nosioc evropskih vrijednosti, a na onakav način negirati presude UN suda.

SBB: Još jednom je sudski verificirano da su Bošnjaci najveća žrtva proteklog rata

SBB pozdravlja današnju pravosnažnu presudu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, kojom je gotovo u potpunosti potvrđena prvostepena presuda protiv čelnika tzv. Herceg-Bosne i oficira HVO-a. Ukupno 111 godina zatvora za Jadranka Prlića i ostale predstavlja snažnu osudu zločina počinjenih protiv Bošnjaka Hercegovine i srednje Bosne, ali i konačnu potvrdu karaktera rata u Bosni i Hercegovini.

Ovom presudom je potvrđeno da je naša zemlja bila žrtva agresije, da je djelovanje paradržavnih tvorevina predstavljalo pobunu protiv legalnih i legitimnih organa Republike BiH, te da su u ostvarivanju takvih ciljeva počinjeni brojni i gnusni zločini protiv civilnog stanovništva, mahom Bošnjaka.

SBB poziva sve građane Bosne i Hercegovine da prihvate i priznaju presude Haškog tribunala, koji je ne samo sud Ujedinjenih naroda već i pravosudno tijelo koje predstavlja najbolje standarde zapadne civilizacije. Trezveno suočavanje sa presuđenim činjenicama takvog tribunala je preduslov pridruživanja Bosne i Hercegovine zapadnoj porodici država, uključujući punopravno članstvo u Evropskoj uniji i NATO savezu.

Nakon prvostepene presude ratnom zločincu Ratku Mladiću i današnje drugostepene Prliću i ostalima, još jednom je sudski verificirano da su Bošnjaci bili najveća žrtva proteklog rata – stoji u saopćenju Pres-Centra SBB-a.

SDP: Prilika da se odbace politike podjele BiH

SDP BiH smatra da je ovo, isto kao što je to i nedavna presuda Ratku Mladiću, trenutak u kojem se prije svega moramo prisjetiti žrtava, a društvo u cjelini preispitati svoj odnos prema njima.

Radi se o presudi pojedincima koji su činili zločin i presudi nacionalističkom konceptu rasturanja međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine, te ovo nikako nije presuda hrvatskom narodu u BiH. Zato ponovo pozivamo sve u BiH da ne dozvole bilo kakvu ostrašćenost i podizanje tenzija.

Vrijeme je da se svi, koji to nisu uradili do sada, suoče sa, po ko zna koji put, sudski utvrđenom istinom. Neka to urade prije svega u interesu žrtava i njihovih porodica, a onda zbog sebe i zajedničke budućnosti koja se može temeljiti samo na istini i pravdi.

Ova presuda pokazuje da su svi projekti usmjereni ka negiranju i rastakanju države Bosne i Hercegovine osuđeni na propast. Sve politike koje su svoje djelovanje bazirale na zločinima i podjelama BiH doživjele su svoj sudski epilog. Vrijeme je da se one odbace i poraze, stoji u saopštenju.

Naša stranka: Presuda je povijesna lekcija svima koji žele bolju budućnost

 

“Presuda je važna za sve one koji su bili žrtve projekta “Herceg-Bosna” u ratu, ali i za one koji su danas žrtve propagandi i retorika koje pokušavaju UZP predstaviti kao herojski poduhvat.  Razum i činjenice su jedino tlo na kojem možemo graditi zdrave odnose i budućnost.

U kontekstu ove presude, pozivamo sve one koji su u proteklom periodu iscrtavali zastave po brdima, ulicama i drugim javnim površinama naših gradova, kao i one koji su obilježavali Dane i veličali (zlo)djela Herceg-Bosne, da razmisle, da se informišu, da čitaju o zločinima koje je neko radio u njihovo ime. Nećemo i ne smijemo dozvoliti veličanje zločina ni na jednoj strani i za svakog ko se bude bavio tim, tražit ćemo adekvatnu sankciju”, rekla je Irma Baralija, predsjednica Gradskog odbora Naše stranke Mostar.

Posebno treba naglasiti da se s ovom presudom završava rad Tribunala i da ulazimo u novu fazu regionalnih, ali i međuetničkih odnosa unutar BiH jer sada mi (Srbija, Hrvatska, Crna Gora i BiH) preuzimamo odgovornost za nastavak procesa postkonfliktne pravde. Odnos političkih elita regije prema dosadašnjim presudama nije bio nimalo utješan. Bolji odnos prema posljednjoj je teško očekivati i od političkih predstavnika Hrvata s desnog ideološkog spektra.

„Zbog toga je imperativno da se mladi ove zemlje, koji ne nose nikakvu odgovornost za ratne zločine i postratnu pljačku zemlje otrgnu od nacionalizma i nacionalističkih mitova kako bi gradili bolji život u Bosni i Hercegovini”, zaključila je Baralija.

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj