UMRO SLOBODAN PRALJAK: Ratni zločinac se ubio otrovom nakon presude

Slobodan Praljak umro je danas u Haagu, nakon što je tijekom izricanja presude u sudnici popio otrov.

Podsjetimo, Žalbeno vijeće ICTY-ja danas je u Haagu izricalo žalbenu presudu u predmetu bosanskohercegovačkoj šestorici. Nakon što je žalbeno vijeće potvrdilo Praljkovu prvostupanjsku kaznu od 20 godina zatvora on im je kazao: “General Praljak nije ratni zločinac i s prijezirom odbacujem vašu presudu” i popio otrov.

Predsjedavajući sudac Carmel Agius prekinuo ga je riječima “stanite, molim vas” i potom nastavio iznošenje presude generalu Milivoju Petkoviću. Ubrzo se predsjedavajućem sucu obratila jedna od Praljkovih braniteljica Nataša Faveau Ivanović kazavši mu da joj je klijent upravo rekao da je popio otrov.

VIDEO: Pogledajte trenutak kad je Slobodan Praljak popio otrov

Sudac Agius potom je pozvao da se spuste zastori u sudnici i prekinuo je ročište.

Nizozemske vlasti pokrenule istragu

Nizozemske vlasti pokrenule su istragu o tome kako je Praljak unio i popio otrov u haškoj sudnici.

Potvrđene su kazne hercegovačkoj šestorki

Vijeće je prije toga objavilo da je uvažilo dio žalbenih osnova obrane i tužiteljstva no istodobno je poručilo da su civilni i vojni čelnici bosanskih Hrvata, unatoč prihvaćanju nekih žalbenih osnova, “i dalje krivi za brojne i teške zločine u BiH”.

Žalbeno vijeće ICTY-ja potvrdilo je bivšem predsjedniku vlade Herceg Bosne Jadranku Prliću 25 godina zatvora i bivšem ministru obrane Bruni Stojiću 20 godina zatvora, no nakon Praljkova postupka prekinulo je ročište. U nastavku izricanja presude potvrđena je kazna Valentinu Ćoriću od 16 godina, a Petkoviću je potvrđena kazna od 25 godina.

Šta katolička crkva misli o samoubojstvu?

S obzirom na teatralnost samoubistva osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka, nije za čuditi ako se u vremenu koje slijedi pokuša stvoriti mit o njemu. Budući da će inicijatori takvih djela insistirati na katoličkoj populaciji, odlučili smo vam prenijeti šta inače katolička crkva misli o samoubistvima.

Svatko je za svoj život odgovoran pred Bogom koji mu ga je darovao. On ostaje vrhovni gospodar života. Mi smo dužni prihvaćati život sa zahvalnošću i čuvati ga njemu na čast a sebi na spasenje. Upravitelji smo a ne vlasnici života koji nam je Bog povjerio. Njime ne raspolažemo.

Samoubojstvo protuslovi naravnom čovjekovu nagnuću da čuva i trajno održi svoj život. Samoubojstvo se teško protivi ispravnoj ljubavi prema sebi. Ono istodobno vrijeđa ljubav prema bližnjemu jer nepravedno kida veze uzajamnosti sa zajednicom obiteljskom, narodnom i ljudskom, prema kojima imamo obveza. Samoubojstvo se protivi ljubavi živoga Boga.

Ako je počinjeno s namjerom da posluži za primjer, osobito mladima, samoubojstvo se također opterećuje težinom sablazni. Dragovoljna suradnja pri samoubojstvu protivi se moralnom zakonu’, navodi se u Katekizmu Katoličke Crkve.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj