BOŠNJAČKI POKRET: Provesti ‘sistemsku detuđmanizaciju’ hrvatske politike

Presudu ‘hercegovačkoj šestorci’ komentirao je i predsjednik ‘Bošnjačkog pokreta’ Sejfudin Tokić koji je izdao saopćenje za javnost o potrebi ‘detuđmanizacije hrvatske politike’.

“Istina o agresiji R Hrvatske pod vodstvom Franje Tuđmana te zločinima, progonima, seksualnim zlostavljanjima, koncentracionim logorima i genocidnim namjerama u okviru udruženog zločinačkog poduhvata tzv. Herceg – Bosne sa vodstvom Jadranka Prlića i ostalih, od strane najviše sudske instance – suda UN-a, potvrđena je pravosnažnom sudskom presudom koja postaje jedan od najznačajnijih historijskih dokumenata o karakteru rata koji se vodio protiv države RBiH i njenog matičnog naroda Bošnjaka.

Ova presuda predstavlja i historijsku šansu za hrvatski narod za sistemsku “detuđmanizaciju” R Hrvatske i politike hrvatskog naroda.Ona otvara i posebno povoljan prostor za novu stranicu saradnje bošnjačkog i hrvatskog naroda,suštinski zasnovanu na međusobnom priznanju i poštivanju nacionalnog identiteta,kao i saradnju dviju država na ravnopravnim osnovama, punog uvažavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta koje će u budućnosti kao članice NATO-a i EU predstavljati okosnicu mira i stabilnosti u regionu.

Sadašnji ili budući legitimni predstavnici hrvatskog naroda moraju prihvatiti realnost presuda Haškog tribunala kao i konzekvence koje proizilaze iz presude za udruženi zločinački podhvat u koji su bili uključeni i Predsjednik RHrvatske F.Tuđman i ostali te predsjednik tzv. Herceg-Bosne J.Prlić i ostali.

Sadržaj presude daje pretpostavke, obzirom na karakterizaciju rata u BiH kao međunarodnih sukoba u kojem je učestvovala vojska RH i za tužbu države BiH za učešće u genocidu i agresiji na RBiH. Otvoren je prostor i dato dovoljno argumentacije u presudi za individualne tužbe i zahtjeve za odštetu brojnih logoraša zbog stradanja, mučenja i patnji, ubistava i seksualnog zlostavljanja posebno u logorima Dretelj i Heliodrom koji su između ostalih dijelova teritorija RBiH bili sastavni dio privremeno okupiranih prostora od strane Vojske RH“, stoji u saopćenju Bošnjačkog pokreta.

Bošnjački pokret uz sve ranije navedeno poziva sve patriote da bez obzira na vjersku, nacionalnu pripadnost zajedno djeluju u definitivnoj demontaži i ukidanju svih još uvijek prisutnih aranžmana zločinačkog projekta tzv Herceg-Bosna na svakom pedlju države BiH.”

 

(Global CIR)

Komentiraj