DIPLOMATSKI ‘PRST U OKO’! Dačić u Washingtonu: Vi ste korupciju učinili legalnom, nije ona izmišljena na Zapadnom Balkanu

 Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je na skupu u Vašingtonu odbio da se izjasni o navodima o korupciji članova srbijanske vlade.

Na konferenciji “Dolazak oluje? Uobličavanje budućnosti Balkana u eri neizvjesnosti” na kojoj je govoreno o vladavini prava i borbi protiv korupcije, Dačić je upitan kakav je njegov stav o nedavnim slučajevima korupcije u koje su navodno umiješani srpski ministri Nenad Popović i Aleksandar Vulin, ali je on rekao da nije na skupu da “polaže račune”.

Zanimljivo je da ste pitali samo za srpsku vladu, a ne za druge vlade u regionu“, rekao je Dačić na panelu na kojem još iz regiona učestvuje kosovski ministar spoljnih poslova Behdžet Pacoli.  Dačić je rekao da je slučaj Nenada Popovića povezan s poreskim rajevim i dodao: “Nije on to izmislio, već vi ovdje”.  “Veoma volim kada nam drugi dijele lekcije, ali bih volio da pogledaju sebenije korupcija izmišljena na Zapadnom Balkanu, samo ste je vi učinili legalnom”, rekao je on.

Dačić je rekao da je kod stranih donacija često uslov da neko bude angažovan za konsalting, dodajući da su se zapadne zemlje kad je počela finansijske kriza vratile na državni intervencionizam.  “Nemam ništa da dodam. O tome se tamo raspravlja, a ne ovdje. Nisam ovdje došao da polažem račune“, rekao je Dačić.

Mreža za istraživačko novinarstvo KRIK je objavila da se u projekatu “Rajski papiri” koji otkriva veze više od 120 svjetskih političara s ofšor kompanijama, nalazi ime ministra bez portfelja Nenada Popovića. KRIK je prethodno naveo da ministar odbrane Aleksandar Vulin neuvjerljivo opravdao porijeklo 205.000 eura za kupovinu stana navodima da je riječ o pozajmici od 205.000 evra od suprugine tetke iz Kanade.

“Naš region je mnogo gostoljubiviji od vašeg”

Srbijanski šef diplomatije rekao je u Vašingtonu i da je naš region mnogo gostoljubiviji nego što je to Amerika.

“Ja prisiljavam sebe da budem ovako dobar. Ali me uvijek iznerviraju kad dolazim, svojom negostoljubivošću i načinom na koji tretiraju putnike iz našeg regiona, uključujući i političare. Kad bi mi tako tretirali njihove ministre, kada dolaze u Srbiju, ili predsjednike i premijere, to bi bio svjetski problem. Ja znam da je Amerika velika, ali veličina se pokazuje i po tome kako se odnosite prema malima, zato kad dođete u Srbiju, svako od vas je njegovo kraljevsko visočanstvo ‘Gost’ i to ćete da naučite u našem regionu. Ali ja želim dobre odnose sa Amerikom”, dodao je.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj