DRAMA U SARAJEVU: Kod povratnika sa sirijskog ratišta pronašli arsenal oružja

Sarajevska policija jučer je u sedam ujutro na Autobuskoj stanici uhapsila Emina Hodžića (25), poznatog po odlasku u Siriju i ratovanju na strani tzv. ‘Islamske države’. Policajci su u njegovom automobilu pronašli arsenal oružja.

 

Redovna kontrola

Od izvora u policiji potvrđeno nam je da je Hodžić, koji je osuđen zbog ratovanja u Siriji, u gepeku Peugeota imao dvije automatske puške i 15 okvira, od kojih osam punih municije, te još jednu kesu municije. Uslijedio je detaljniji pregled vozila te su pronađeni još zolja, tri ručne bombe, nepoznata eksplozivna naprava, oštrač noževa i dva jurišna prsluka.

– Jedna osoba je lišena slobode zbog krivičnog djela iz člana 371. Krivičnog zakona FBiH, nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija. U toku je kriminalistička obrada – kratko nam je potvrđeno iz Odjela za informiranje Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Akciju hapšenja izveli su pripadnici Policijske uprave Centar prilikom redovne kontrole vozila na Autobuskoj stanici. U toku je utvrđivanje svrhe u koju je trebalo biti upotrijebljeno zaplijenjeno oružje.

– Ispituje se je li uhapšeni imao saučesnike i za šta je oružje bilo namijenjeno. S obzirom na to da je uhapšena osoba bila na sirijskom ratištu, akcija policajaca je tim značajnija – kazao nam je izvor blizak policiji.

Preko Istanbula do Sirije

Sud BiH osudio je 21. marta prošle godine Emina Hodžića na godinu zatvora, jer se 2013. borio na strani Islamske države Iraka i Levanta (ISIL). Presuda je izrečena nakon što je Sudsko vijeće prihvatilo sporazum o priznanju krivice, koji je Hodžić sklopio s Tužilaštvom BiH.

Prema presudi, Hodžić je u martu 2013. odletio sa Sarajevskog aerodroma za Istanbul, zatim u Siriju, iz koje se vratio nakon tri mjeseca.

 

Supruga protjerana

Hodžić je u pritvoru proveo skoro tri mjeseca, a Sudsko vijeće produžilo mu je prošle godine mjeru zabrane putovanja dok ne odsluži ostatak kazne. On je tada zamolio da se ukine zabrana kako bi mogao odlaziti u Srbiju kod supruge, s kojom je očekivao dijete, a koja je protjerana iz BiH uz zabranu ulaska u zemlju u narednih pet godina, jer je odlučeno da predstavlja prijetnju po državu.

 

 

(Global CIR/Avaz/Agencije)

1 Komentaron this Post

  1. HAPSI !!!

    Reply

Komentiraj