KAKO BI OBUZDALI RUSIJU! NATO bi mogao sklopiti (ne)očekivane saveze sa Kinom i Indijom

NATO alijansa mora  se adaptirati na uslove koje nameće futurističko ratovanje, i tražiti savezništvo sa rastućim silama poput Kine, ukoliko želi da odgovori na prijetnje i jačanje Rusije, smatraju vojni i diplomatski eksperti.

U detaljnom izveštaju objavljenom u ponedeljak, eksperti iz tink-tenka “Globsec” sa sjedištem u Bratislavi, izneli su desetak prijedloga za unaprijeđenje NATO alijanse, za koje se nadaju da će biti uzeti u obzir prilikom sastanka političkih lidera zemalja članica alijanse, zakazanom za sljedeću godinu, javlja “Politiko”.

Panelom je predsjedavao penzionisani general američkih marinaca Džon R. Alen, koji je služio kao komandir NATO jedinice u Afganistanu. Alen je ovog mjeseca postao predsjednik vašingtonskog tink-tenka “Brukings institut”.

Sve strane bi profitirale od savezništva sa Kinom

Veliki dio izvještaja fokusira se na akcije Rusije, prije svega na “aneksiju Krima i vojnu podršku separatistima koji su okupirali istok Ukrajine”, ali najzanimljiviji isječci tiču se potencijalne saradnje Alijanse sa Kinom, Indijom i ostalim rastućim silama svijeta.

General Alen je u intervjuu za “Politiko” rekao da bi “sve strane profitirale od saveza NATO i Kine“.

Alijansa mora da uzme u obzir enormnost rastućeg kineskog uticaja – rekao je Alen.

On je istakao da je tehnologija bila odlučujući faktor u ratovima koji su se odigrali u posljednjih 200 godina, i upozorio NATO da “ne dozvoli sebi da zaostane u inovativnim rješenjima poput vještačke inteligencije, koji umnogome kreiraju današnje ratovanje”.

Izveštaj “Globsec” tink-tenka predstavlja rezultat istraživanja koje je trajalo godinu dana, a ticalo se budućnosti NATO alijanse i njenog opstanka. Panelu su prisustvovali bivši zamjenik generalnog sekretara NATO-a i nekadašnji ambasador SAD u Moskvi Aleksander Veršbou, bivši ministar odbrane Italije Đanpaolo di Paola, kao i nekadašnji ambasador NATO u Slovačkoj Tomaš Valaček, koji je sada direktor Instituta “Karnegi” u Evropi, prenosi Blic navode magazina Politico.

Američki general je dodao da je cilj ovog sastanka da napravi strategiju koja će “gledati decenijama unaprijed”. – Ovdje se govori o ciljevima za nekoliko generacija – rekao je Alen.

Strategija za ‘pobjedu protiv Rusije’

Izveštaj “Globteca” predat je generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu, a eksperti-potpisnici istraživanja upozorili su na “ozbiljne posljedice u slučaju pasivnosti NATO”.

– NATO alijansa rizikuje da zaostane u današnjem svijetu ubrzanih političkih promjena i tehnološkog razvoja, koji bi mogli da iz korijena promijene karakter modernog ratovanja, strukturu međunarodnih odnosa i samu ulogu Alijanse – napisali su autori izvještaja.

Nesumnjivo je da je na ovakav zaključak eksperte Alijanse naveo meteroski uspon Kine, što ekonomski, što vojno-politički, ali i njen savez sa Rusijom, koji čini protivtežu zapadnoj Alijansi, te se ovaj izvještaj može protumačiti i kao “strategija za pobjedu protiv Rusije”, zaključuje “Politiko”.

 

 

(Global CIR/Politico/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj