RUSKI MINISTAR ODGOVORIO AMERIKANCIMA ‘Nećemo prekinuti odnose sa Sjevernom Korejom, njihove nedavne akcije usmjerene su da isprovociraju Pyongyang’

Rusija je u četvrtak odbacila poziv Sjedinjenih Država na prekid trgovinskih i diplomatskih veza sa Sjevernom Korejom kao kaznom za ispaljivanje interkontinentalne rakete i optužila je SAD da provocira režim u Pyongyangu.

“Naše je mišljenje negativno: u više navrata naglasili smo da je pritisak sankcijama potrošen i da su sve te rezolucije kojima su nametnute sankcije nužno podrazumijevale politički proces i ponovnu uspostavu pregovora”, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

“Amerikanci zanemaruju taj zahtjev, to je velika pogreška”, rekao je Lavrov kako su prenijele agencije s njegova puta u Minsk u Bjelorusiji.

“Nedavne akcije Sjedinjenih Država čini se da su hotimice usmjerene prema tome da isprovociraju Pyongyang na nagle akcije”, rekao je i objasnio “Čini se da se sve radi kako bi Kim Jong izgubio strpljenje”.

Nakon što je Sjeverna Koreja u srijedu ponovno ispalila interkontinetalnu raketu, SAD je pozvao sve zemlje, među njima i Kinu, da prekinu sve diplomatske i trgovinske odnose sa Sjevernom Korejom.

Washington je također zaprijetio da će “potpuno uništiti” sjevernokorejski režim “u slučaju rata”, kako je to rekla američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a hitno sazvanom nakon sjevernokorejskog pokusa.

“Amerikanci moraju svakome od nas objasniti što pokušavaju postići: žele li izliku za razaranje Sjeverne Koreje, neka se to izravno kaže i neka to potvrdi visoko američko zapovjedništvo”, rekao je Lavrov.

Sjeverna Koreja ispalila je u srijedu novi tip međukontinentalnog balističkog projektila (ICBN) Hwasong-15, koji je pao u Japansko more nakon oko 1000 km. Američki ministar obrane Jim Mattis rekao je da je taj projektil, za koji Pjongjang tvrdi da može pogoditi američki kontinent, dosegnuo do sada najvišu visinu u sjevernokorejskim ispaljivanjima.

Washington je također izjavio da želi nove međunarodne sankcije. Sjeverna Koreja je pod UN-ovim sankcijama od 2006. zbog svojih balističkih projektila i nuklearnog programa kojim krši međunarodne propise.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj