NESVAKIDAŠNJE OTKRIĆE: U Kini pronađeni fosili 215 jaja pterosaurusa

Na sjeverozapadu Kine naučnici su danas otkrili fosile 215 jaja pterosaurusa, među kojima 16 sa djelimičnim ostacima embriona. Najnovije otkriće je donijelo dokaze da su ovi leteći reptili, koji su živjeli zajedno sa dinosaurusima, rađali mladunce koji u ranim fazama života nisu mogli da lete i bila im je potrebna roditeljska njega, prenosi Rojters.

U Kini pronađeni fosili 215 jaja pterosaurusa

Fosili stotina muških i ženskih odraslih jedinki vrste Hamipterus tianshanensis koja se hranila ribom pronađeni su pored fosila mladunaca i jaja u autonomnom regionu Sinđijang Ujgru, čime je ta vrsta, koja je živjela prije 120 miliona godina u periodu krede, možda postala najizučenija među svim pterosaurusima.

“Želimo da ovaj region nazovemo ”Raj pterosaurusa”, rekao je paleontolog Šunsing Ðijang sa Instituta za paleontologiju kičmenjaka i paleoantropologiju Kineske akademije nauka.

Odrasle jedinke ove davno izumrle vrste imale su krestu na izduženoj glavi, oštre zube i raspon krila veći od tri i po metra. Do sada nije pronađeno nijedno jaje pterosaurusa sa embrionima očuvanim u tri dimenzije. Inače, pterosaurusi su bili prvi leteći kičmenjaci na Zemlji, napominje britanska agencija.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj