NJEMAČKA JOŠ UVIJEK ČEKA NOVU VLADU: Schulz demantovao pregovare sa CDU o formiranju vlade

Kada će Njemačka dobiti novu vladu? Na ovo pitanje još nema odgovora. Šef SPD-a Martin Schulz je demantovao vijest od petka da je postignut dogovor o početku koalicionih pregovora između demohrišćana i socijaldemokrata, piše DW.

Deutschland Spitzentreffen beim Bundespräsidenten (picture-alliance/dpa/K. Nietfeld)

U petak je kratko prije podneva stigla vijest da će SPD ući u pregovore sa demohrišćanima Angele Merkel o osnivanju nove vlade. Odmah poslije toga šef SPD-a je tu vijest demantovao. Prethodni dan (30.11.17.) je njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier pozvao predsjedavajuće CDU-a, CSU-a i SPD-a u svoju kancelariju. Dva sata je razmatrao sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, sa šefom CSU-a Horstom Seehoferom i šefom SPD-a Martinom Schulzom da li raspisavanje novih izbora može biti izbjegnuto osnivanjem nove velike koalicije demohrišćana i socijaldemokrata. Kao što se očekivalo, u večernjim satima nije objavljena nijedna nova informacija.

Berlin - Steinmeier lädt zu GroKo-Gesprächen ein (picture-alliance/Bundesregierung/G. Bergmann)Predsjednik Steinmeier sa liderima CDU i CSU Angelom Merkel i Horstom Seehoferom

Prvi pokušaj da se formira vlada između demohrišćana (CDU/CSU), liberala (FDP) i Zelenih propao je prije nekoliko dana. Mnogi u inostranstvu su zabrinuti zbog teške situacije oko formiranja nove vlade u ekonomski najjačoj zemlji Evropske unije, gdje deset sedmica nakon izbora za Bundestag, nikako da se uspostavi vladajuća koalicija.

SPD nakon izbora odbacila učešće u vladi

Predsjednik Štajnmajer, ranije dugogodišnji šef njemačke diplomatije, morao je pokazati veliku diplomatsku umješnost da uopšte uspostavi dijalog između CDU/CSU i SPD-a. Polazna situacija bila je veoma komplikovana. Ako treba spriječiti održavanje novih izbora, što predsjednik Steinmeier izričito želi, onda postoje samo dvije opcije za formiranje nove vlade: ili će pasti dogovor između CDU i SPD o novom izdanju velike koalicije ili kancelarka Merkel mora voditi manjinsku vladu.

Osnivanje manjinske vlade kancelarka Merkel želi spriječiti po svaku cijenu, što je više puta i naglašavala. Njen cilj je što prije formirati stabilnu i efikasnu vladu, posebno s obzirom na postojanje mnogih kriznih žarišta i međunarodnih konflikata na svijetu. Stoga Angela Merkel cilja na osnivanje vlade sa socijaldemokratima. Manjinska vlada bi, po njenom mišljenju, prije ili poslije dovela do raspisivanja novih izbora. Osim toga, mukotrpno i teško bi bilo stalno traženje većine u Bundestagu. Paraliza parlamentarnog sistema išla bi samo u korist Alternativi za Njemačku (AfD), smatra Angela Merkel.

Berlin - Steinmeier lädt zu GroKo-Gesprächen ein - Schulz (Reuters/A. Schmidt)

Razgovor unutar socijaldemokrata: Predsjednik Njemačke Frank Walter Steinmeier i šef SPD-a Martin Schulz

Međutim u SPD-u Martina Schulza ponovno pokretanje velike koalicije je vrlo kontroverzno.Tim prije što se Schulz nakon izbora kategorički  izjasnio da SPD preuzme ulogu opozicije. Sada bi on morao pogaziti svoju riječ, ukoliko bi dao zeleno svjetlo za pregovore o stvaranju koalicije sa CDU/ CSU.

Anketa: Nijemci smatraju da SPD treba da vodi koalicione pregovore

Većina Nijemaca (61 odsto), kako pokazuju rezultati istraživanja javnog mnijenja, smatra da SPD treba da pregovara sa demohrišćanima o stvaranju nove vlade, što je u petak prije podne i odlučeno. Čak 58 posto pristalica socijaldemokrata zastupa taj stav, otkrilo je istraživanje Allensbach Instituta, koje je zatražio njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Istraživanje je pokazalo da su se za raspisivanje novih izbora zalagale samo partija Lijevih i AfD.

Alternativa za Njemačku, koja je na parlamentarnim izborima osvojila 13 posto glasova i kao treća po jačini politička partija ušla u Bundestag, javila se također za riječ. AFD ne stoji na raspolaganju za razgovore o učešću u vladi, izjavili su šefovi Kluba poslanika Alice Weidel i Alexander Gauland – šaleći se dobro raspoloženi pred upaljenim kamerama. Weidel je pri tom dodao: “Za nas učešće u vladi ne dolazi u obzir prije 2021. godine.”

Da li će početi koalicioni pregovori između dvije velike partije demohrišćana i socijaldemokrata ostaje neizvjesno do daljnjeg. Ne zna se ni da li će ovo pitanje biti riješeno do Božića.

 

(Global CIR/DW)

Objavljeno u:

Komentiraj