PLANETA SE TRESE: Potresi noćas pogodili Ameriku, Iran i Papuu Novu Gvineju

Zemljotresi u Iranu i Papui Novoj Gvineji bili su jačine više od 6 stupnjeva, a onaj u Delawareu bio je nešto jači od 4 stupnja.

Snažni potresi magnitude preko šest stupnjevajačine pogodili su u petak rano ujutro gotovo istodobno Iran i Papuu Novu Gvineju.

Europske seizmološke postaje javile su o zemljotresu jačine 6,2 stupnja s epicentrom 50 kilometara sjeverno od iranskog grada Kermana, a zasad nema informacija o žrtvama ili šteti. Taj grad se nalazi oko tisuću kilometara južno od Teherana, a prije mjesec i pol dana u toj je provinciji zabilježen potres jačine 5.2, koji nije prouzročio žrtve. .

Niti pola sata kasnije zabilježen je zemljotres jačine od 6 stupnjeva na sjeveroistočnoj obali Papue Novi Gvineje. Epicentar potresa bio je na dubini od 53 kilometra pod morem, a zasad nije izdan alarm za tsunami.

Nešto slabiji potres, magnitude 4,1, pogodio je noćas i obalu američke države Delaware, javila je Američka geološka služba. Podrhtavanja tla osjetila su se od New Yorka do Washingtona, a dojave građana pristizale su i iz Sjeverne Karoline, Virginije i Zapadne Virginije, Marylanda, New Yerseyja, Pennsylvanije i Connecticuta, prenosi .

Po prvim indikatorima potres je bio magnitude 5,1 stupnja, da bi potom bio smanje na 4,4 te na koncu na 4,1 stupanj.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj