STRUČNJACI O NOVOJ KIM JONG-UNOVOJ RAKETI: ‘To je čudovište koje može nuklearne bojeve glave dopremiti i do istočnih obala SAD-a’

Interkontinentalni balistički projektil (ICBM) koji je Sjeverna Koreja lansirala u srijedu čini se znatno većom i moćnijom od prijašnjih verzija, kažu neovisni analitičari.

“To je čudovište”, kaže Vipin Narang, izvanredni profesor na čuvenom Massachusetts Institute of Technology (MIT), inače stručnjak za nuklearne kapacitete Sjeverne Koreje. On smatra da raketa može nositi snažno termonuklearno oružje, piše američki NPR.

“Mogla bi pogoditi gradove na Zapadnoj obali”

Raketni stručnjak David Wright ističe da je “vrag u detaljima” koji okružuju raketne motore i težina bojeve glave koju nosi. I on vjeruje da ova raketa omogućava Sjevernoj Koreji gađanje američkog teritorija nuklearnim bojevim glavama. “Mislim da u ovom trenutku oni to mogu”, dodao je.

Novi projektil je ispaljen u srijedu rano ujutro. Letio je 53 minute i preletio 4000 kilometara prije nego što je pao u Japansko more. Nakon lansiranja, sjevernokorejski mediji objavili su da je uspješno testiran novi ICBM Hwasong-15. Wright smatra da bi Hwasong-15 mogao putovati 13.000 kilometara. Čak i po njegovoj najopreznijoj procjeni, raketa bi mogla pogoditi gradove duž američke Zapadne obale.

“Ova raketa je nešto posve novo”

Poznato je da Sjeverna Koreja daje nova imena raketama koje su tek neznatno unaprijeđene verzije starih, no ovoga puta, smatra Markus Schiller, inženjer zrakoplovstva iz njemačke tvrtke ST Analytics, očito je da je ova raketa nešto posve novo. “Osim što se čini da je znatno veći od prijašnje rakete, Hwasong-15, čini se da ima moćnije motore”, kazao je Schiller dodavši da su Sjevernokorejci “očito naučili kako koristiti potisne komore na dnu motora”.

Već psomenuti prof. narang s MIT-a napominje da je nos projektila toliko velik da bi čak mogao nositi mamce za zavaravanje američke proturaketne obrane. Napominjući kako je iz opreza bolje i pogriješiti, Narang procjenjuje da sjevernokorejski projektil može “parkirati” bojevu glavu čak i na istočnoj obali SAD-a.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj