HAPŠENJE ZAHTIJEVALA SRBIJA: Interpol ukinuo potjernice za Haradinajem i još 17 osoba sa Kosova

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj više nije na spisku osoba koje traži Interpol, a na spisku nema ni imena još 17 osoba sa Kosova čije je hapšenje zahtijevala Srbija.

Dnevnik “Zeri” piše da je Interpol na zahtjev Policije Kosova ukinuo potjernice za Azema Sulju, Šukri Buju, Tomora Morinu, Sinana Morinu i Fadilja Kastratija. Potjernice su ukinute i za Murteza Kastratija, Ardiana Durakua, Vitora Zefaja, Besima Vokšija, Mahmuta Ukšinija, Fadilja Suljevića, Sulju Ćerićija, Ćamilja Pajazitija, Špejtima Demirija, Azema Olurija, Muharema Gašija, Bujara Bobanija, Rabita Alije i Faruk Nošaja.

Zahtjev za uklanjenje potjernica Policija Kosova je dostavila nakon posljednjeg pritvaranja premijera Haradinaja 4. januara ove godine u Kolmaru, u Francuskoj, na osnovu potjernice koju je protiv njega za navodne ratne zločine u Interpolu podigla Srbija. U zahtjevu za ukidanje potjernice protiv Haradinaja i svih drugih osoba sa Kosova koje je Interpolu dostavila Srbija ocjenjuje se da se radi o neosnovanim, nezakonitim i političkim optužbama i potjernicama.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj