MACRON PRIZNAO ZLOČINE U DOBA KOLONIZACIJE: Najavio da će iznijeti novu “euroafričku inicijativu”

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da su “zločini evropske kolonizacije nesporni”, u govoru na Univerzitetu u Ouagadougouu, glavnom gradu Burkine Faso, pozivajući na “novi odnos” s Afrikom.

“Bilo je grešaka i zločina, velikih stvari i sretnih priča”, ali “zločini evropske kolonizacije nesporni su”, rekao je Macron.

Zajedno ćemo obnoviti ne samo francusko-afrički dijalog nego i projekt naša dva kontinenta, novi odnos koji ćemo uspostaviti na najboljem nivou” između Afrike i Evrope, rekao je.

“Afrika nije ni izgubljena ni spašena, to je centralni kontinent, ovdje se sudaraju svi današnji izazovi”, ocijenio je.

Borba protiv kriminala

Ponovio je spremnost da pomogne u uspostavi multinacionalnih snaga G5 Sahel za borbu s oružanim grupama. “Vrijeme je da zaustavimo vjerski ekstremizam”, istaknuo je, zatraživši od “Katara, Turske i Irana da se snažno zauzmu u toj borbi”.

Najavio je da će “iznijeti euroafričku inicijativu” za “borbu s kriminalnim organizacijama i krijumčarskim mrežama” koje iskorištavaju migrante iz zemalja južno od Sahare, od kojih su neki pretvoreni u robove.

Macron je obećao i da će Francuska biti “povlašteni partner Afrike” u borbi s klimatskim promjenama, istaknuvši da “energiju treba učiniti dostupnijom, ali i čišćom”.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj