ANGELA MERKEL OSTAJE KANCELARKA?! Postignut okvirni sporazum sa liderom SPD-a

Njemačka kancelarka Angela Merkel, liderka Kršćansko-demokratske unije (CDU), ponovo je izvela neočekivano i izborila izlazak iz ćorsokaka – postigla je okvirni dogovor s Martinom Šulcom, liderom Socijaldemokratske partije (SPD), o formiranju vlade.


Mnogi su je već otpisali i poslali u penziju nakon neuspjeha pregovora o koaliciji sa Slobodnim demokratama (FDP) i Zelenima, ali najmoćnija žena svijeta je uspjela da se izbori za četvrti kancelarski mandat.

Pritisak sa svih strana

Njemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer naterao je Merkelovu i Šulca, koji je od izbora 24. septembra odbijao bilo kakvu mogućnost formiranja koalicije sa nekadašnjim partnerima iz CDU, da se sastanu i razgovaraju o svim varijantama za sastav vlade.

– Dvije velike stranke dogovorile su se o započinjanju koalicionih pregovora – objavio je Bild.

– Postigli smo širi dogovor o tome da ne isključujemo bilo koju opciju za formiranje vlade. To ne znači da je formiranje velike koalicije automatsko – poručio je juče Šulc.

Lider SPD-a se očigledno sada koleba, iako je posljednja dva mjeseca insistirao na tome da je narod na izborima rekao „ne“ velikoj koaliciji njegove stranke i CDU, ali pritisak na njega je veliki da do dogovora dođe. Pritisak dolazi i iz partije, u kojoj je i Štajnmajer, ali i iz Brisela, gdje su u strahu da će Merkelova izgubiti položaj kancelarke.

Kalkulacije u SPD-u

– Plan u SPD je bio da budu jaka opozicija kancelarki tokom posljednjih godina na funkciji. Željeli su da izgledaju svježe i dinamično, ali se ova pozicija mijenja. Prvo ih je pritisnuo Štajnmajer, a onda i mnogi stranački funkcioneri koji nisu baš radi da se odreknu svojih fotelja. Ipak, realan je strah da će ih još jedna koalicija sa CDU koštati glasova i da će dodatno oslabiti na ponovljenim ili novim izborima – rekao je Tomas Jager, profesor međunarodne politike na Univerzitetu u Kelnu.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj