JOŠ JEDNO ČUDO IZ KINE: Moderna biblioteka sa 1,2 miliona knjiga

Holandska arhitektonska kompanija MVRDV još jednom je demonstrirala zašto je poznata po inovativnom dizajnu i kreativnosti koja nema granica. Njihov posljednji projekat, biblioteka u kineskom gradu Tianjinu, oduševila je sve, a posebno ljubitelje knjiga, jer ne samo što fascinira svojim izgledom, već i ponudom od 1,2 miliona knjiga.

Bildergebnis für Tianjin library

Biblioteka se nalazi u kulturnom centru “Binhai” i dizajnirana je u saradnji sa “Tianjin Urban Planning and Design Institute” (TUPDI). Staklena struktura od 34.200 kvadratnih metara ima pet ovalnih otvora u unutrašnjosti, sa velikim sferičnim auditorijumom kao glavnom tačkom koja je centar biblioteke.

Bildergebnis für Tianjin library

Ova zgrada nije obična biblioteka, već savršen ambijent za sjedenje, čitanje i druženje. Posljednja dva sprata su rezervisana za kancelarije, sobe za sastanke, kompjuterske i audio-studije.

Bildergebnis für Tianjin library

Terasaste i zakrivljene police za knjige prate unutrašnje konture građevine i djeluju kao stepenice za klupe za sjedenje. One istovremeno omogućavaju pristup gornjim spratovima, a uglovi i krivine imaju za cilj podsticanje različitih upotreba prostora kao što su čitanje, hodanje, sjedenje, diskusije i sastanci.

Bildergebnis für Tianjin library

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj