RAT KLANOVA STVARA IM ‘POSLOVNE PRILIKE’: Plaćene ubojice koji siju strah od Balkana do Afrike

Svi su uglavnom bivši vojnici koji znaju s oružjem i eksplozivom. Iako su nekada za naručena ubojstva dobivali do pola milijuna kuna, danas je ta cijena znatno pala.

Bildergebnis für plaćene ubice iz srbije

 Plaćeni ubojice iz Srbije imali su veliku ulogu u najvećoj sigurnosnoj krizi na Cipru u kojem je sudjelovao korumpirani šef policije te koja je rezultirala jednim planiranim i jednim izvršenim ubojstvom kralja pripadnika ciparskog podzemlja. Jedan od tih plaćenih ubojica je već uhićen i osuđen, a dvojica su pobjegla u Rusiju i Makedoniju.

‘Njihova uhićenja razriješit će do kraja ovaj slučaj koji nije ni prvi ni posljednji u kojem se pokazalo da je nasilje jedan od naših najboljih izvoznih proizvoda’, piše beogradski Blic.

Meta – ukrajinski biznismen

Nedavno je riješen još jedan slučaj s Cipra – četvorica srpskih atentatora pravomoćno su osuđeni zbog pokušaja ubojstva ukrajinskog biznismena Dimitrija Loginova. Ovom presudom pala je grupa koju je predvodio bivši pripadnik notornih Crvenih beretki Rajko Pantelinac Pančo.

Sudu je bilo predstavljeno nekoliko mogućih scenarija pokušaja ubojstva ukrajinskog biznismena, no izvan tvrdnje usvojena su dva. Prema prvom scenariju, Longinova su planirali usmrtiti otrovanim šilom, no od tog se plana odustalo zbog njegove krupne građe i vještina koje posjeduje.

Prema drugom scenariju, koji je na kraju i ostvaren, doduše bez smrtnog ishoda žrtve, Pantelinčev suradnik Radovan Galetin, napravio je detonator za eksploziv od dječjeg helikoptera na daljinsko upravljanje dok je Pantelinac tome dodao 200 grama plastičnog eksploziva. Tu su bombu 31.11.2011. stavili u platnenu torbu i postavili na zid kraj pješačke staze kojom je Longinov svakodnevno prolazio. On je u eksploziji teže ozlijeđen, ali je preživio. Osuđena četvorka za ovaj je posao dobila 10.000 eura.

Rat klanova stvara im poslovne prilike

Nekadašnji instruktor Crvenih beretki, Miroslav Miki Kurak, i dalje je u bijegu nakon što je optužen da upravo on stoji iza ubojstva novinara Slavka Ćuruvije. Za to ubojstvo plaćeno mu je pola milijuna eura, a vjeruje se da se trenutno nalazi u Južnoj Africi, navodno zajedno s Arkanovim ubojicom, Dobrosavom Gavrićem. Dvojac se, piše Blic, i na afričkom tlu nastavio baviti kriminalnim radnjama.

‘Za svako ubojstvo potrebni su detaljna priprema, logistička podrška, plan bijega, oružje i oruđe za pratnju. Nerijetko metu danima prati jedan tim, a kad se utvrdi da je pogodna situacija, da je zicer, poziva se pucač da završi posao. Među pucačima i bombašima ima onih koji su prošli vojnu i policijsku obuku gdje su postali eksperti u rukovanju oružjem i eksplozivom’, kaže za Blic jedan neimenovani nekada istaknuti čelnik srpske policije.

Profil plaćenih ubojica iz devedesetih i onih danas isti je, jedino što je drugačije je cijena za koju rade – s nekoliko stotina tisuća eura, cijena naručenog ubojstva pala je na nekoliko desetaka tisuća eura.

Najviše posla, plaćeni ubojice danas imaju u ratu srpskih klanova. Najozloglašeniji ubojica koji je svoje mjesto u medijima zaradio upravo takvim poslovima jest Sretko Kalinić Zver koji je svoje žrtve likvidirao od Srbije do Španjolske i potom ih komadao i mljeo ne bi li sakrio tragove.

U ratu su trenutno dva kotorska klana, škaljarskii kavački. Zakrvili su u veljači 2015. u Novom Beogradu kad je u sačekuši ubijen Goran Radoman. Nastavilo se nizom likvidacija, neuspješnim atentatom na šefa kavačkog klana te likvidacijom Dalibora Đurića koji je ubijen snajperom dok je bio u crnogorskom zatvoru.

Profil srpskog plaćenog ubojice

Uglavnom se radi o bivšim vojnicima koji imaju veliko iskustvo u rukovanju oružjem. Potječu iz obitelji slabijeg imovinskog stanja s periferije većih gradova.

Oni svoje mete prate danima, a mjesecima prije toga planiraju kako će izvršiti ubojstvo istovremeno smišljajući plan za bijeg preko granice ili u unaprijed pripremljene sigurne kuće. Za likvidacije koriste uglavnom pištolje ili automatske puške s izbrisanim serijskim brojem, a u skupljim slučajevima likvidacije se vrše snajperom.

Cijena naručenog ubojstva nekada je sezala i pola milijuna eura, kao u slučaju Slavka Ćuruvije, no danas se kreće oko nekoliko desetaka tisuća eura.

 

(Global CIR/Blic/Agencije)

Komentiraj