SJEVERNA KOREJA GRADI I ‘BALISTIČKE PODMORNICE’: ‘Ove fotografije iz svemira su dokaz da se tamo nešto događa’

Satelitske snimke nastale tijekom ove godine, uključujući i ovaj mjesec, ukazuju na pojačanu aktivnost u jednom sjevernokorejskom brodogradilištu poznatom po gradnji velikih podmornica.

Pomalo ispod radara prošla je informacija Američko-korejskog instituta pri Sveučilištu Johns Hopkins, objavljena ranije ovog mjeseca, a koja tvrdi kako Sjeverna Koreja nastavlja s razvojem programa balističkih podmornica. U Institutu tvrde kako fotografije jednog komercijalnog satelita nastale 5. studenog pokazuju užurbanu aktivnost u brodogradilištu Sinpo South. Primijećen je transport dijelova među kojima su i dijelovi kabine podmornice što ukazuje na izgradnju nove podmornice koja bi zapravo predstavljala novu generaciju sadašnje eksperimentalne podmornice klase SINPO.

Uočena je i infrastruktura potrebna za testiranje podmorničkih balističkih projektila, no nema naznaka da se spremaju na takvo testiranje.

Tijekom cijele 2017. godine uočen je transport dijelova brodova i podmornica u i iz brodogradilišta što ukazuje na kontinuirani rad na ovom programu. Inače, brodogradilište Sinpo South je kroz povijest bio najveći proizvođač velikih podmornica za Korejsku narodnu vojsku.

Raketa Hwasong-15 lansirana je u srijedu usred noći

Sjeverna Koreja već dulje vrijeme radi na razvoja projektila s nuklearnom bojevom glavom koji bi mogao dosegnuti Sjedinjene Američke Države zbog čega je i nastala zadnja međunarodna kriza. Jutros se, pak, iz sjevernokorejskih medija doznaje da su uspješno testirali novi tip interkontinentalne balističke rakete koja, kažu, može dosegnuti i najudaljenije dijelove SAD-a.

Raketa Hwasong-15, za koju je ranije rečeno da je najsnažniji projektil, lansirana je u srijedu usred noći. Projektil je sletio u japanske vode, no prilikom lansiranja dosegnuo je visinu kao ni jedan do sada testirani projektil, javljaju sjevernokorejski mediji.

Sjevernokorejska agencija KCNA dodala je i da je sjevernokorejski vođa Kim Jong-un osobno potpisao lansiranje ove rakete te je izjavio da ‘s ponosom može objaviti kako je Sjeverna Koreja Napokon shvatila veliki povijesni uzrok zbog kojeg svaka zemlja teži postati nuklearna sila’. U izvješću se navodi da će ‘Sjeverna Koreja učiniti sve što je u njenoj moći ne bi li služila plemenitoj svrsi obrane mira i stabilnosti svijeta’.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj