KINA I SAD VEĆ TESTIRAJU BORBENE ROBOTE, A STRUČNJACI PANIČARE: ‘Ne želim živjeti u takvom svijetu, umrijet će mnogo ljudi’

Režimske države i teroristi bi u vrlo skoroj budućnosti mogli raspolagati sustavima koji će autonomno odlučivati o tome koga će ubijati. No i kod manje ratobornih država dovoljna je jedna pogreška i već za nekoliko sekundi tisuće će biti mrtve.

Alvin Wilby, potpredsjednik francuskog obrambenog diva, tvrtke Thales koja izrađuje dronove i za britansku vojsku upozorava kako je “duh izašao iz boce” kada je u pitanju pametna tehnologija. Kao jednu od opasnosti u novim sukobima vidi mogućnost napada rojevima pametnih dronova koji se kreću i samostalno biraju mete i napadaju, s vrlo malo ljudske kontrole.

“Ne treba puno kreativnosti kako bi postojeće pametne dronove spojili u rojeve. Samo je pitanje vremena i veličine i sigurno se moramo brinuti oko toga”, pojašnjava. Takve tehnologije već testira kineska i američka vojska cilj je umrežiti mnogo jeftinih dronova koji će preplaviti neprijatelja brojnošću.

Britanski profesor robotike ističe kako strahuje da bi jako loše kopije takvih robota, bez programa koji onemogućuju masovno ubijanje mogle dospijeti u ruke organizacija poput tzv. ‘Islamske države’. “Druga opasnost su, ističu diktatori koji bi ih koristili na vlastitom stanovništvu. Dok bi vojska možda i odbila masovno ubijati nedužne civile, ovo robiti se neće libiti” rekao je prof. dr. sc. Noel Sharkey britanskom parlamentarnom odboru, prenosi BBC.

Kaže kako je DAIŠ već koristio dronove, no za sada samo one kojima upravlja čovjek.

Smrtonosna greška

Ističe i kako će zbog utrke u naoružanju autonomni dronovi i ostali sustavi koji samostalno odlučuju kada će pucati uskoro postati stvarnost.

Ne želim živjeti u svijetu u kojem rat može nastati greškom i već će za nekoliko sekudi, prije nego netko uspije zaustaviti robote, umrijeti mnogo ljudi”, kaže dr. sc. Sharkey koji jedini spas od ove nove utrke u naoružanju vidi u međunarodnim ograničenjima, kakva je on već predstavio u Ujedinjenim Narodima kao član Međunarodnog odbora za kontrolu borbenih robota. No, prof. Wilby, čija kompanija prodaje tenologiju za borbu protiv donova, smatra kako bi takva ograničenja bila loša te da bi ih bilo iznimno teško implementirati.

Već se, naime, pokušalo uvesti pravila ratovanja prema kojima vojske smiju koristiti najmanju moguću silu kako bi ostvarile svoje ciljeve te minimalizirati kolateralne ljudske žrtve.

Nužne zabrane?

Britanski parlamentarni odbor koji istražuje utjecaj umjetne inteligencije na poslovanje i društvo, naglašava kako njezin razvoj potiče privatni sektor, za razliku od ranijih vremena, kada je vojska bila vodeća u razvoju tehnologije. A to istovremeno znači kako je iznimno teško kontrolirati da ta tehnologija ne završi u krivim rukama.

Britanske oružane snage ne koriste umjetnu inteligenciju u ofenzivnom naoružanju, dobio je uvjeravanja odbor, a Ministarstvo obrane potvrdilo je kako nema namjeru razvijati vlastiti, potpuno autonomni sustav. Međutim, kritičari, poput prof. Sharkeyja, traže da Velika Britanija i zakonom zabrani korištenje umjetne inteligencije u oružju.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj