LIDERI SVIH ZNAČAJNIJIH BH. PARTIJA U SARAJEVU: Sastanak sa komesarom EU Johanesom Hanom

Komesar EU za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han upravo u Sarajevu održava sastanak sa svim liderima političkih partija iz BiH.

 

Kako javlja novinarka “Nezavisnih” na sastanka su stigli  Bakir Izetbegović (SDA), Milorad Dodik (SNSD), Branislav Borenović (PDP), Dragan Čović (HDZ), Željko Komšić (DF), Nermin Nikšić (SDP), Petar Đokić (SP), Sefer Halilović (BPS), Fahrudin Radončić (SBB), Vukota Govedarica (SDS) i mnogi drugi.

Pretpostavlja se da će teme razgovora sa Hanom biti stanje u BiH, akcize, reforme i proces integracija BiH u EU.

Komesar Hahn je nakon ranijeg sastanka sa Denisom Zvizdićem kazao da, kako se približava kraj godine, njegova želja je bila da dođe u posjetu BiH da još jednom podsjeti na evropske perspektive ove zemlje. “Meni je zadovoljstvo čuti da cijeli niz vrlo važnih mjera koje su preostale, ne samo da su pripremljene, nego su i pred njihovim okončanjem. Najvažnija od njih trenutačno je dostavljanje odgovora na Upitnik”, naveo je komesar Hahn.

Dodao je da je važno, u tom kontekstu, adekvatne odgovore dostaviti što je prije moguće, „iako bi vi mogli sa svoje strane pokrenuti određene interne procese, odnosno zadržati dinamiku rada i sa naše strane“.

Komesar Hahn je istaknuo da jedna od vrlo važnih mjera podrazumijeva i usvajanje startegija koje su preostale.

Jedan od takvih primjera je strategija u sektoru ruralnog razvoja. Usvajanje takve jedne strategije nije stvar samo neke papirologije, da imate nešto na papiru. Svrha jednog dokumenta kao što je strategija ruralnog razvoja je da omogući dužnosnicima i vlastima u ovoj zemlji da znaju svoje strateške pravce gdje će raditi u oblasti ruralnog razvoja, kako će proširivati ovaj sektor, kako će proširivati proizvodne kapacitete, omogućavati dalji izvoz na tržište EU i slična pitanja”, istaknuo je komesar Hahn.

Napomenuo je da nepostojanje ovakvih strateških okumenata ne podrazumijeva samo izostanak evropskih fondova i sredstava, već građanima uskraćujete prilike i mogućnosti za nova radna mjesta i zapošljavanje. On je apelirao na sve odgovorne, na sve političare „da ovu priliku iskoriste i usvoje strategije“.

Ista stvar važi i za usvajanje seta zakona o akcizama. To je odluka koju je ova zemlja donijela kao jedan od načina kako finansirati dalju gradnju mreže autoputeva u BiH. Mislim da ne moram nagašavati koliko je jedna infrastruktura važna za privredu bilo koje zemlje na svijetu“, potcrtao je komesar Hahn.

Po njegovim riječima, u suštini, sve se svodi na implementaciju. “Nastavite raditi ono na čemu radite. Svrha svega su interesi građana. Ali kao i obično, ja ću ostati optimista i izraziti nadu da će se odgovarajuće odluke donijeti što je prije moguće”, poručio je komesar Hahn.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj