MIJANMAR O ETNIČKOM ČIŠĆENJU: “Rohindže ne postoje, to su lažne vijesti”

Unatoč osudi i upozorenjima međunarodne zajednice, Mijanmar u novoj izjavi poriče samo postojanje muslimanske manjine Rohindža. Svjetski mediji nazvali su Rohindže najprogonjenijom manjinom na svijetu, a međunarodna zajednica osudila je njihov progon nakon sve više potresnih izvješća i upozorenja organizacija za ljudska prava.

Papa Franjo zamolio Rohindže za oprost, SAD osudile etničko čišćenje

UN je progon Rohindža u mijanmarskoj državi Rahin nazvao klasičnim primjerom etničkog čišćenja. Organizacija Human Rights Watch objavila je potresna svjedočanstva preživjelih, koji su opisali kako im je mijanmarska vojska uništila sela, poklala obitelji i u svom pohodu koristila sustavno grupno silovanje.

Nedavno je i američki državni tajnik Rex Tillerson nazvao progon Rohindža u Mijanmaru etničkim čišćenjem, a papa Franjo susreo se s izbjeglicama Rohindža u Bangladešu i zamolio ih da oproste cijelom svijetu zbog njegove ravnodušnosti prema progonu.

Rohindže ne postoje, to su lažne vijesti”

Mijanmarske vlasti uporno poriču zločine svoje vojske i navode da su sukobi započeli zbog napada muslimanskih pobunjenika u kolovozu, suprotno navodima svjedoka koji tvrde da su započeli puno ranije. Mijanmar je većinski budistička zemlja i od samog početka ne priznaje Rohindže kao državljane, a papa Franjo je tijekom azijske turneje upozoren da ne izgovara njihovo ime jer je to zabranjeno.

Organizacija Human Rights Watch pozvala je Vijeće sigurnosti UN-a da nametne embargo i sankcije protiv vojnih vođa odgovornih za kršenje ljudskih prava u Mijanmaru. U novoj izjavi službenik ministarstva sigurnosti u državi, Rahin Kyaw San Hla rekao je: “Rohindže ne postoje. To su lažne vijesti.”

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj